Националните работодателски организации се обявиха срещу проекта на закон за

...
Националните работодателски организации се обявиха срещу проекта на закон за
Коментари Харесай

Бизнесът сложи прът в проектозакона за хората с увреждания

Националните работодателски организации се оповестиха против плана на закон за хората с увреждания, препоръчан от общественото министерство и разработван в продължение на няколко месеца с присъединяване на майките от самодейността "Системата ни убива ".

От бизнеса не са съгласни с плануваното въвеждане на квоти за наемане на хора с увреждания, както и на глоба при неизпълнението им, която съгласно работодателите е нов тип налог. Заявката беше дадена по време на съвещанието на Съвета за тристранно съдействие, на което участва и омбудсманът Мая Манолова, съобщи Дарик.

Страните подписаха съглашение, съгласно което до края на годината би трябвало да се одобряват в пакет законите за хората с увреждания и за персоналната помощ. За 2019 година ще бъдат заделени 150 млн. лева повече в тази сфера.

Законопроектът за хората с увреждания е импортиран от обществения министър Бисер Петков и той включва както част от настояванията на майките, по този начин и на национално представителните организации. Сред тях са по-голяма финансова поддръжка всеки месец, както и самостоятелна оценка на потребностите. Също по този начин се планува основаването на специфичен орган за хората с увреждания и повече благоприятни условия за тяхната трудова реализация. Последните две оферти получиха много остри рецензии от страна на бизнеса и по тази причина преди минути всички работодателски организации в тристранния съвет оповестиха, че няма да поддържат законопроекта в този му тип. Имаше рецензии и от страна на синдикатите, само че без значение по какъв начин гласоподават през днешния ден обществените сътрудници, на следващия ден законопроектът за хората с увреждания ще бъде прегледан от държавното управление, а в петък по проект би трябвало да бъде импортиран в Народното събрание.

Агенцията за хората с увреждания ще стане държавна, медицинските произведения и помощните средства ще минат към здравното министерство, времето, през което околните се грижат за човек с тежки увреждания, ще се зачита за застрахователен стаж.

Утре законопроектът влиза за разглеждане в Министерския съвет, а по-късно и в Народното събрание.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР