Националните протести срещу правителството, главния прокурор Иван Гешев и мафиотизирането

...
Националните протести срещу правителството, главния прокурор Иван Гешев и мафиотизирането
Коментари Харесай

Девети ден протести срещу властта

Националните митинги против държавното управление, основния прокурор Иван Гешев и мафиотизирането на страната не престават и през днешния ден. В деветия ден на митингите настояванията на стачкуващите остават непроменени - оставка на държавното управление и оставка на основния прокурор. Още в четири следобяд пред постройката на президентството започнаха да идват протестиращи. 

" Протестът и през днешния ден е разгласен за времето от 17.00 до 22.00 часа. Все още не е решено дали той ще прерасне в шествие по улиците и булевардите на София ", каза един от ораторите на демонстрацията проф. Велислав Минеков, а ето какво разясниха пред микрофоните на БНР някои от протестиращите:  “Аз съм тук от първия ден, само че какво е споделил Буров: " Който се е оженил за властта, не се развежда. Това е постоянно ".  “Вече ми писна от наглостта на ръководещите. Смятам, че е извънредно време да си отвоюваме страната от тази тайфа нарушители, на която я предадохме с безразличието си най-много ". 

" Бесилка за башибозука ", " Уважаеми господин министър председател, апелирам Ви, явете се на предварителни избори ", " Грешка 404: Демокрация не е открита " – гласят плакатите на някои от стачкуващите.

Протестиращите към момента са пред постройката на президентството, а придвижването в региона не е спряно и се реализира обикновено. Пред Съдебната палата в София гражданската самодейност " Правосъдие за всеки " скандира с гледище за оставката на основния прокурор.

 

Днешите митинги у нас и в чужбина ще протекат на фона на леко стабилизиране на управяващата коалиция и ясна нейна тактичност за печелене на време. В сряда вечерта събитията бяха трагични - ГЕРБ изиска и одобри оставките на основните министри Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов. В четвъртък обаче сътрудниците от " Обединени патриоти " стопираха концепцията. Тримата остават най-малко до другата седмица, когато в Народното събрание ще се гледа вота на съмнение против кабинета, импортиран от Българска социалистическа партия. Коалицията заявява и твърдото желание да продължи мандата си. Успоредно с това ръководещите заговориха за огромен ремонт на държавното управление, без да утоняват какъв тъкмо и по кое време ще бъде изработен. Спокойствие показва и Бойко Борисов. Вчера той се качи на прословутия джип и пообиколи места от страната - посланието е ясно: " Продължаваме напред! ". Днес министър председателят взе участие на съвещание на Европейския съвет, а бе споделил, че вероятно ще мисли за оставка след него. Към момента не дава тип да се е размислил в действителност.

Българска социалистическа партия обаче се старае да поддържа огъня. По обед през днешния ден стана ясно, че партията е поискала от ръководителя на Народното събрание да се провежда чуване на основния прокурор Иван Гешев за това по какъв начин действа прокуратурата. Предложението е на Антон Кутев. Той упорства и депутата Делян Пеевски (ДПС) да даде пояснения в пленарната зала във връзка изказванията за обвързаности с изпълнителната власт. " Всекидневно се чуват клюки, че имал негови министри, както и че той управлявал правосъдната система. Да вземе да пристигна на работа, с цел да разберем от него какво ръководи или не ", сподели Кутев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР