Националните проекти, включително по-специално инвестициите в инфраструктура, стимулират икономическия растеж

...
Националните проекти, включително по-специално инвестициите в инфраструктура, стимулират икономическия растеж
Коментари Харесай

Световната банка заяви, че националните проекти стимулират икономическия растеж в Русия

Националните планове, в това число по-специално вложенията в инфраструктура, подтикват икономическия напредък в Русия след 2022 година. Такива прогнози се съдържат в оповестения в януари отчет на Световната банка (СБ) „ Перспективи за развиването на международната стопанска система ". Тази година документът се назовава „ Ниски темпове на стопански напредък, политически проблеми ".

" Очаква се в Русия националните планове, включващи, inter alia, вложения в инфраструктура и човешки капитал, да подтикват напредък в интервал отвън прогнозата ", показват създателите на отчета. Те дават своите оценки до 2022 година в това число.

Според специалисти, през 2019 година темпът на стопански напредък на Руската федерация възлиза на 1,2% (показателят не се е трансформирал спрямо данните от юни). В същото време СБ утежни прогнозата си за юни за 2020 година с 0,2 процентни пункта (п.п.) до 1,6%. През 2021 и 2022 година темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт на Руската федерация ще бъде 1,8% (показателят не се е трансформирал спрямо данните от юни). " В Русия по-ниско от предстоящото равнище на вложения и търговия, съчетано с продължителни интернационалните стопански наказания, забави стопанската система до към 1,2% ", се споделя в отчета.
Въздействие върху района

Докладът показва закъснение на икономическия напредък в района на Европа и Централна Азия „ до най-ниското равнище от 2% за три години ". " Това беше отражение на внезапния спад на икономическата интензивност в Турция под въздействието на съществени разтърсвания на финансовия пазар през 2018 година, както и в Руската федерация на фона на ниското търсене и намаляването на производството на нефт ", съобщи СБ.
Както създателите на отчета чакат, „ темпът на стопански напредък в района ще нарасне до 2,6% през 2020 година, при изискване че цените на главните артикули се стабилизират, икономическият напредък в еврозоната и стопанската система се възстановят в Турция (до 3%) и в Русия (до 1.6%). " " Страните от района, които са експортьори на енергийни запаси - Азербайджан, Казахстан и Русия, към момента са уязвими от съществени съмнения в международните цени на суровините, изключително в случай че това се случи на фона на възходяща неустойчивост ", споделят специалистите.

В допълнение Световната банка акцентира, че " спомагателните наказания против Русия могат да окажат негативно влияние върху обстановката в района, изключително в тези страни, където вътрешното търсене зависи от паричните преводи (Централна Азия, Източна Европа, Южен Кавказ) ".

Отговаряйки на въпросите на публицистите в сряда по време на телефонен брифинг, шефът на отдела за изследване на вероятностите за икономическо развиване на СБ Айхан Косе включи Русия в листата на осемте разрастващи се страни, които „ играят значима роля за развиването на световната стопанска система ".

През октомври Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт на Русия през 2019 година с 0,5 процентни пункта спрямо отчета от април - до 1,1%, а през 2020 година - с 0,2 процентни пункта. до 1,9%. Докладът отбелязва, че растежът на съветската стопанска система е бил по-слаб от упованията на МВФ за април, само че той ще се възвърне през 2020 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР