Националните отбори на общо 17 държави ще участват в 20-ото

...
Националните отбори на общо 17 държави ще участват в 20-ото
Коментари Харесай

Пускат един тон пъстърва за Световното по риболов в Девин

Националните тимове на общо 17 страни ще вземат участие в 20-ото Световно състезание по лов на риба на хищници, което ще се организира през уикенда в родопския град Девин. Организаторите са Българската федерация по риболовни спортове, Съюзът на ловците и рибарите и община Девин.

Шампионатът се открива в четвъртък, 11 май, на централния площад в града. Състезанията ще бъдат на река Въча в региона на село Михалково. За да кълве като за международно, секторът ще бъде зарибен с един звук балканска пъстърва.

Националният тим на България беше образуван след квалификации сред най-елитните ни състезатели. В състава са капитанът на нашите и пети в международната класация Георги Гетов от КСР " Михалково ", седмият Тодор Костадинов от старозагорския " Фиш24 ", Люси Дремалов и Петър Лаков от столичния " Фишинг Зоун " и Стефан Йорданов от " МФ Такъл " (Пловдив). Треньорският екип включва асовете на родопската риболовна школа Любомир Бояджиев и Евгений Бон, както и младият експерт Боян Ярков.

Състезанията в тази дисциплинираност са доста зрелищни, защото рибарите се движат непрестанно по реката в опитите си да издебнат и уловят хитрите пъстърви. Самите риби са доста борбени и постоянно съумяват да се откачат, защото куките са без контри. По правилник се лови единствено с изкуствени примамки, а хванатите риби се пускат назад във водата.

Девин бе хазаин на същия шампионат през 2021 година, когато бяха счупени всички типове върхове. Състезателите тогава уловиха общо 5984 пъстърви, а чехът Михал Чепелак направи смайващо достижение - 57 хванати риби единствено за един рунд от 45 минути. Сега измежду любимците за място в тройката са международните първенци от Италия, както и Украйна, Чехия, Словакия и Полша. Българският отбор също има своите шансове, той стана трети през 2021 година

Специално за шампионата у нас идва президентът на международната федерация по състезателен лов на риба ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли. Италианецът има огромно доверие на БФРС и нейния президент Георги Михайлов в организирането на международни шампионати. За последните 10 години България е била хазаин на девет шампионата на планетата в другите дисциплини. В риболова на пъстърва Девин и река Въча са били сцена на общо пет международни шампионати, а спортното трасе на река Въча е считано за най-висока категория.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР