Националните координатори по наркотиците на държавите членки на ЕС проведоха

...
Националните координатори по наркотиците на държавите членки на ЕС проведоха
Коментари Харесай

Новите психоактивни вещества са специфична заплаха с международни измерения

Националните координатори по опиатите на страните членки на Европейски Съюз организираха среща на 3 май в София в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Срещата под надпис „ Превенция и лечебно лекуване на използването и злоупотребата с нови психоактивни субстанции “ бе проведена взаимно от Министерство на вътрешните работи и Министерство на здравеопазването, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Обсъдени бяха опциите за усилване на съдействието сред ангажираните институции и създаването на съответен мултидисциплинарен метод в отговор на трендовете на незаконния пазар на „ дизайнерски “ опиати.

Изтъкнато бе, че новите психоактивни субстанции съставляват характерна опасност с интернационалните измерения. В този смисъл като ефикасни стъпки бяха изведени доусъвършенстването на законодателствата на национално и европейско равнище, както и приемането на единно използвано европейско законодателство за реализиране на оптимално еластичен мониторинг върху тях. Подчертана бе значителната роля и на различен основен аспект - създаването на взаимни политики за дейна предварителна защита.

„ Успешното преодоляване на казуса изисква тясно съдействие сред институции, организации и гражданското общество “, съобщи при разкриване на срещата заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

Той акцентира нуждата от съществени ограничения и дейности за битка против „ неконтролираните “ вещества, посредством които се прави опит за отбягване на законовия надзор с смяната на химичния състав на познатите наркотични субстанции.

В този подтекст бе споделен позитивният опит на България - още през 2011 година страната ни одобри гъвкави законодателни ограничения, даващи опция новопоявилите се субстанции да бъдат включвани в забранителните описи.

„ През последните години в редица страни от Европейски Съюз се следят трендове на развиване на наркопазара към нови психоактивни субстанции, които не са сложени под надзор и възбрана според законодателството по опиатите. България, която също е наранена от казуса, не закъсня в своята реакция и предприе незабавни ограничения “, уточни заместник-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова по време на срещата.

Тя беше безапелационна, че данните демонстрират нуждата от нови подходи в напъните за понижаване на търсенето на опиатите и слагат нови задания пред специалистите, работещи в региона на понижаване вредите от новите психоактивни субстанции.

По време на полемиките специалистите обмениха опит и положителни практики в организацията и координацията на превантивни действия против разпространяването и използването на наркотични субстанции.

Акцент бе подложен върху дейното партньорство в намирането на общи решения за реализиране на успеваемост и действителни резултати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР