Националните избори в Германия ще се проведат точно след седмица.

...
Националните избори в Германия ще се проведат точно след седмица.
Коментари Харесай

Накъде след Меркел? Какви са очакванията седмица преди изборите в Германия

Националните избори в Германия ще се проведат тъкмо след седмица. Досегашният канцлер Ангела Меркел имаше положителни връзки с някогашния министър председател Бойко Борисов, само че нейното ръководство е към края си. Въпреки това българската стопанска система постоянно ще е директно обвързвана с немската, по тази причина и бъдещата политика на страната е значима и за България. Какво беляза " епохата Меркел ", какво завещание оставя " немската желязна лейди " и кой има най-големи шансове да заеме високия пост?

" Германия не беше напълно подготвена за жена канцлер. Последваха няколко извънредно скандални седмици - в тази демократична Германия се развихри бурна полемика - в медиите, в нейната лична партия, дали тази жена в действителност може да бъде канцлер ", съобщи Алис Шварцер, издател и деятел за отбрана правата на дамите.

Изминалите 16 години безапелационно потвърдиха, че Ангела Меркел освен се оправи със задачата, само че утвърди страната си като водеща мощ на огромната шахматна дъска на политиката. Скромната осанка на Меркел прикрива извънредно образован и умен политик, за който популизмът е непознат и който твърдо отстоява декларираните позиции. Едно от най-забележителните качества на канцлера е нейната прагматичност.

След мощното земетресение в Япония през 2011 и последвалата нуклеарна повреда в АЕЦ Фукушима, Меркел безусловно за час трансформира мнението си за това направление на енергетиката и слага началото на поредна и твърда политика по съкращаването ѝ.

Не е изключително харизматична, не свети с ораторско майсторство, само че e с точна преценка за тежестта на думите и смисъла им. За 4-те си мандата Меркел съумя да се оправи с няколко огромни рецесии - икономическа, бежанска, пандемия и с безчет по-малки и по-големи политически спорове.

Един от основните моменти беше отварянето на Германия за бежанци през 2015 година. Решението ѝ беше признато скептично и хладно, само че визионерските ѝ възгледи потвърдиха, че то е е било вярно. Към днешната дата двама от 3-ма бежанци от близо 900-те хиляди, които Берлин приюти, имат работа и схващат немски.

" Нека просто да кажем, че Германия е мощна страна и настройката ни е - постигнали сме толкоз доста, ще се оправим и с това. Ние можем да се оправим, там където има затруднение - ние би трябвало да го преодолеем ", сподели Ангела Меркел.

Приемана е за канцлер на цяла Европа, блестяща е в ролята на европейски спешен управител, работила е с 4-ма американски президенти. С присъщия си прагматизъм съумява да отбрани ползите на Берлин в връзките с Москва и Пекин, макар, че се чуват обвинявания за мекост в позицията ѝ.

" Най-голямата ѝ заслуга е, че съумя да премине през всички тези големи рецесии със удивително достолепие ", добави Алис Шварцер, издател и деятел за отбрана правата на дамите.

Обича да готви картофена чорба и да пече сладкиш със сливи. Ще остане в историята със скромния си жанр на обличане и ще бъде запомнена с палитрата си от цветни сака.

А кой ще успее да влезе в обувките на Меркел? Последните социологически данни демонстрират, че немската социалдемократическа партия и Олаф Шолц имат преднина пред обединяването Християндемократически/Християнсоциален съюз ХДС/ХСС на Армин Лашет.

Ако през април изглеждаше, че претендентът на Зелените Аналена Бербок има късмет да бъде 1-вият зелен канцлер, в този момент изследванията отреждат трето място на партията.

След седмица ще стане ясно в коя посока ще натежат гласовете на германците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР