Националната здравноосигурителна каса все още не заплаща PCR тестовете за

...
Националната здравноосигурителна каса все още не заплаща PCR тестовете за
Коментари Харесай

Иван Маджаров: НЗОК все още не заплаща PCR тестовете за COVID-19

Националната здравноосигурителна каса към момента не заплаща PCR тестванията за ковид, а в страната се вършат с хиляди. В момента задаваме тези въпроси на НЗОК и ние от Лекарския съюз се питаме: Ако не ги е заплатила здравната каса, кой ги е платил? Или лечебните заведения и лабораториите са се бръкнали за тяхна сметка, или пациентите.
Това съобщи пред Българска национална телевизия Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз.

" Да контролираш зараза като оставяш лечебните заведения за своя сметка да тестват пациенти, или самите пациенти да си заплащат, заради това, че са обезпокоени за здравето си, да се тестват, не е правилно ", бе безапелационен той.

Маджаров счете, че на ден у нас се вършат 2500-3000 теста, а за май здравната каса е платила едвам 330 теста - за целия месец, за цялата страна.

" Това е в случай, че НЗОК е разчела средства за 2400 теста дневно. Кой ги поема? Тази тематика, продължена с другата: Как си купуват лечебните заведения скъпи защитни средства, по какъв начин си купуват дезинфектанти, слага доста въпроси, по тази причина самото изказване: Видите ли ние плащаме за активност на лечебните заведения, не е доста правилно, тъй като тази активност не се прави на поляна - нито прегледът, нито интервенцията. В момента безшумно и бавно лечебните заведения вървят надолу във финансовото си положение, на фона на това, че виждаме, че няма опасности от недостиг в НЗОК, а и събираемостта от здравни вноски върви добре ", уточни специалистът.

" Дойде времето, в което ние сами би трябвало да се пазим, да решаваме по какъв начин да пазим здравето си, тъй като има към този момент задоволително информация. Всеки, който има най-малко малко чувство за грижа към себе си и своето семейство - възрастни родственици, би трябвало да съблюдават дребни правила ", настоя шефът на Лекарския съюз.

По думите му в разгара на летния сезон здравната система по родното ни Черноморие е сложена напрегнат, без значение дали има COVID-19, или не.

" Във всички случаи когато имаме прилив на туристи, та е сложена под напън ", регистрира Иван Маджаров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР