Националната здравноосигурителна каса реши да остави в новите договори с

...
Националната здравноосигурителна каса реши да остави в новите договори с
Коментари Харесай

НЗОК наруши закона и оряза леглата в болниците

Националната здравноосигурителна каса реши да остави в новите контракти с лечебните заведения същи брой кревати, каквито те са имали през 2017 година. Броят на легалата, заложени в договорите, съставлява предел върху активността на болничното заведение, който се постанова в допълнение на лимита на парите.
Това ѝ решение обаче е нелегално. Броят на леглата в договорите за 2017 година са избрани по силата Постановление № 202 от 24.03.2016 година на Министерския съвет за одобряване на Национална здравна карта на Република България. Тази Национална здравна карта е оповестена за оскъдна с Решение №5935/12.05.2017 постановено по Административно дело № 5611/2016 на Върховния административен съд.

Постановяването на незначителност на нормативния акт значи, че се анулират всички в действителност и правни последствия, подбудени от него. Тъй като заложеният в договорите на лечебните заведения брой кревати за 2017 година са фактическа последица от действието на Постановление на Министерски съвет, то с прогласяването му за незначително, те също се анулират.
При неналичието на Национална здравна карта с нейните ограничавания, за НЗОК важи общия ред, избран със Закона за здравното обезпечаване и Националния рамков контракт.
В алинея 2 на член 59 от Закона за здравното обезпечаване се дефинира, че Договорите с лечебните заведения не могат да бъдат подписани при условия, по-неизгодни от признатите с НРД.
Приетите с НРД 2018 година специфични условия за подписване на контракти с лечебните заведения са избрани в член 260. Според алинея 1, точка 1 за сключването на контракти е належащо:
1. сходство на устройството на лечебното заведение с разрешението за реализиране на лечебна активност и съответното равнище на подготвеност, респ. с регистрацията в РЗИ;
Тези текстове недвусмислено демонстрират, че броят на леглата в договорите с НЗОК би трябвало да подхожда на броя им в издаденото от Министерството на здравеопазването позволение за активност, който е регистриран в РЗИ. Нещо повече, в случай че спазваше законите на страната, НЗОК трябваше още предходната година с влизането в действие на решението на Върховен административен съд, да предложи анекси на всички контракти с лечебните заведения и да поправя в тях броя на леглата до този, избран в разрешението за активност.
Касата освен не направи това, само че продължи с беззаконието и в новите контракти за 2018 година.
Най-голямо удивление провокира събитието, че съавтор на беззаконието се оказва и управлението на Българския лекарски съюз.
Орязването на леглата е наложено със „ Съвместно напътствие ”, подписано от подуправителя на НЗОК доктор Йорданка Пенкова и Председателя на БЛС доктор Венцислав Грозев.
Всеки знае, че със „ взаимно напътствие ” не могат да се анулират или заобикалят текстове на Закона и НРД. Буди цялостно неразбиране, за какво Председателят на съсловната организация се е съгласил да подпише документ, който нарушава закона и е в ущърб на ползите на лекарите, които съставлява и чиито ползи по закон би трябвало да пази.

*Източник - Център за отбрана на правата в опазването на здравето. Автор: Д-р Стойчо Кацаров
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР