Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да преразгледа откази на закрития

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да преразгледа откази на закрития
Коментари Харесай

НЗОК наследи от детския фонд оспорван метод на лечение

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) би трябвало да преразгледа отводи на закрития Фонд за лекуване на деца да финансира терапиите на деца в Клиниката по имунология и клетъчна биология в Мюнхен “Д-р Клер “. Причината е, че отводите на детския фонд да финансира лекуването по метода на доктор Клер са били анулирани дефинитивно от съда и в този момент НЗОК би трябвало да прегледа и да се произнесе отначало по подадените заявки за финансиране на лекуването в чужбина. Става въпрос за деца с автоимунното заболяване увеит с ювенилен ревматологичен артрит, а делото за лекуването се точи от години, като в медицинските среди няма единомислещо мнение по отношение на лекуването в клиниката в Мюнхен.

Деца с това заболяване се лекуват в Германия по линия на Фонда за лекуване на деца до 2014 година, само че по-късно той стопира да заплаща тази терапия. Причината - експертен съвет от български лекари прави обзор на този тип лекуване и преценя, че то е пробно и не следва повече да се финансира, след което Общественият съвет постановява отводи.

Започват правосъдни каузи от страна на родителите на пострадалите деца, защото лекуването в клиниката на доктор Клер е дало резултати при децата им, които не са се повлияли добре от прилаганото тук биологично лекуване.

Сега НЗОК би трябвало да се произнесе още веднъж по тези проблем, като от институцията оповестиха в петък, че са изискали информация от 28 интернационалните точки за контакт от страните членки на Европейския съюз ползва ли се и приет ли е в здравната процедура методът “Автоложна индивидуализирана имунотерапия с ендогенни цитокини “ при лекуване на автоимунно заболяване увеит с ювенилен ревматологичен артрит и заплаща ли се от здравноосигурителните фондове на съответната страна, както и в кои лечебни заведения, които получават възнаграждение от здравноосигурителен фонд, се прави лекуване по горепосочения способ.

До сегашния миг в НЗОК не е получен отговор от нито една страна членка на Европейския съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР