Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) спира временно справките за извършени дейности

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) спира временно справките за извършени дейности
Коментари Харесай

НЗОК спира временно справките за извършени медицински дейности по ЕГН

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) стопира краткотрайно справките за осъществени действия с ЕГН.

Причината са изразени подозрения от страна на здравноосигурени жители по отношение на вероятни непозволени и недобросъвестни дейности от страна на трети лица при прилагане на новата функционалност на уеб страницата. Причината е, че въпреки ЕГН да са персонални данни, с тях могат да се снабдят трети лица през документи, регистри и така нататък и в следствие да ги употребяват за инспекция на здравния статус на различен човек. Миналата седмица НЗОК пусна услуга, с която всяко здравноосигурено лице може да прави информации за употребяваната от него здравна помощ за интервал от пет години. Визуализираната информация е обединена по действия – болнична, извънболнична, лабораторни проучвания и други

Резултатът от справката демонстрират знак " + ", когато в осведомителната система на НЗОК съществува регистрирана активност от контрактуван сътрудник за съответния месец. Така може да се разбере дали човек е бил на доктор, в болница или употребява платени от НЗОК медикаменти. Справката се прави посредством въвеждане на лично име, ЕГН и код за спам, без да съдържа персонални здравословни данни и здравна информация. Досега входът в досието се осъществяваше единствено посредством ПИК от Национална агенция за приходите или неповторим номер от НЗОК, каквито не всички хора имат, до момента в който за бързата информация, те не се изискват.

От НЗОК споделиха, че ще бъде осъществена спомагателна преценка на риска за правата и свободите на субектите на данни и използването на съответни ограничения за неговото ограничение и свеждането му до най-малко.

Услугата ще бъде възобновена в нов тип незабавно, откакто бъдат подхванати посочените ограничения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР