Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се лицензира като застраховател, така

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се лицензира като застраховател, така
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: НЗОК ще се лицензира като застраховател

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се лицензира като осигурител, тъй че да бъде конкурентоспособна по отношение на останалите фондове. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на парламентарния надзор.

Той дава отговор на депутатско запитване за типа на Касата и новите финансиращи субекти в здравната система - осигурителни фондове или застрахователни сдружения в оферти нов модел на опазването на здравето.

Ананиев добави, че при оферти нов модел е употребена практиката на съвсем всички европейски страни, в които има многофондово финансиране.

Основната цел на показания модел е да дава право на пациента да избира кой да ръководи здравните му вноски, къде да се лекува на територията на страната, цялостна осведоменост за обсега и цените на медицинските услуги и медикаментите.

Целта е да се вкара подобен модел, който да обезпечава надзор върху качеството на услугите и да подсигурява досегаемост и финансова резистентност, сподели още Ананиев.

Министерството на опазването на здравето ще дефинира медицинските стандарти, надзор върху медицинските действия и тяхното качество посредством Изпълнителна организация "Медицински контрол ".

Ведомството утвърждава главният пакет от здравни действия, който се съгласува със съсловните организации и се покрива от здравните вноски на българските жители.

Цените на дейностите в главния пакет ще подлежат на договаряне сред фондовете и изпълнителите на здравна помощ, а съсловните организации ще изготвят разпоредбите за добра здравна процедура и продължаващо образование.

Не се планува смяна в размера на здравноосигурителната вноска, а хората следва непринудено да изберат в кой фонд да се запишат, сподели още Ананиев.

Националната организация за приходите (НАП) ще събира вноските на всички здравноосигурени и средствата от тях ще се разпределят ежемесечно към здравните фондове.

Размерът на средствата ще е еднакъв на броя на записаните във всеки фонд обезпечени лица, умножен по междинния размер на здравната вноска за всички здравноосигурени. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка се обезпечава лицето.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР