Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отчете рекорден преразход от 45% за

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отчете рекорден преразход от 45% за
Коментари Харесай

НЗОК с нов рекорден преразход за онкомедикаменти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) регистрира рекорден преразход от 45% за онкомедикаменти в лечебните заведения през предходната година. При заложени в бюджета 225.5 млн. лв., разходът на НЗОК е достигнал 327.6 млн. лв.. От здравния фонд обясниха, че преразходът от над 100 млн. лв. е след приспадането на отстъпките, които фармацевтичните компании са върнали назад в касата.

По данни на НЗОК отстъпките, получени от фирмите за предходната година, са за 168 млн. лв. и също са по-големи от в началото плануваните 130 млн. лв.. Това частично се дължи на смяна в разпоредба на здравното министерство от края на предходната година, с която бяха въведени спомагателни отстъпки и бяха изменени изискванията на договаряне сред компаниите и касата.

Преразходът е ненапълно предстоящ, откакто през последните години касата редовно влиза във всяка последваща година с дефицити, залагайки за някои пера, в това число и за медикаментите, по-малък разход от осъществения през миналата година. В следствие през годината разчита на спомагателни пари от запаса си, само че през тази година това към този момент няма да е допустимо, защото той е на санитарния най-малко от 3% или 114 млн. лв.. А тази година в бюджета на касата за онколекарства са планувани едвам 280 млн. или с 45.6 млн. лв. по-малко от изплатеното на лечебните заведения през предходната. Освен това се чака сред 50 и 70 млн. лв. безпланов преразход поради падналия в последния миг мораториум за заплащане на новаторски лечения.

Преди Нова година от Българския фармацевтичен съюз предвидиха, че дефицитът на касата може да доближи 150 млн. лв., което доста надвишава планувания запас.

За да минимизира недостига, здравната каса е принудена още веднъж да предприеме незабавни ограничения, откакто в последните няколко години е в обстановка на непрекъснато търсене по какъв начин да ограничи разноските си за онколекарства. Новите ограничения към този момент не са оповестени.

Според фармацевтичните компании обаче растежът в разноските за медикаменти е оневинен и това се случва по справедливи аргументи като навлизането на новаторски лечения, удължената преживяемост на пациентите вследствие на новите технологии и други Според тях дефицитите на касата се дължат на недобро бюджетиране.

Новите лечебни заведения и отделения в допълнение подвигат разноските

От доклада на касата за изплатените суми за онкомедикаменти през 2017 година се вижда, че растежът в разноските до известна степен се дължи освен на новите лекарства, само че и на новите лечебни заведения и онкологични отделения, които е финансирала.

Така да вземем за пример новата съвременна болница “Уни Хоспитал “ в Панагюрище е получила 8 млн. лв. за онкомедикаменти през предходната година, а онкологията на “Аджъбадем Сити Клиник “ 14.8 млн. лв., като и двете структури се финансират за първи път от касата. Скорост набира и онкологичното поделение на “Софиямед “, на която НЗОК е платила 3.2 млн. лв. за онколекарства през 2017 година при 676 371 лв. през 2016 година и 251 852 лв. през 2015 година. Същото се случва и с университетската болница “Свети Иван Рилски “, чиито доходи от касата за онколекарства са нарастнали от 2.5 млн. лв. през 2015 година на 10.6 млн. лв. през 2017 година.

Най-сериозно е нарастването на парите в София, където разходът за онкомедикаменти е повишен от 114.5 млн. лв. на 137 млн. лв.. В Пловдив разноските на касата за онколекарства се резервират, само че новата болница “Парк Хоспитал “ е получила 3.5 млн. лв., което явно е за сметка на активността на “Централ Онко Хоспитал “.

На процедура всички области в страната регистрират растеж в разноските за онколекарства през предходната година, в Пловдив се резервират и единствено в Габрово, Русе и Хасково се регистрира едва намаляване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР