Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) остава без резерв след като депутатите

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) остава без резерв след като депутатите
Коментари Харесай

НЗОК остава без резерв догодина след като депутатите го разпределиха в аванс

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) остава без запас откакто депутатите го разпределиха в задатък при гласуването на второ чете на Закона за бюджета на фонда за 2021 година. Разпределянето на запаса или елементи от него в задатък се утвърди като процедура в последните 2-3 години и във вторник бе подложена на критика от опозицията, защото оставя НЗОК без благоприятни условия за реакция при изключителни условия в хода на годината и по този начин ще се наложи актуализация.

" За идната година този запас е нула. Ние считаме, че това са извънредно неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на деяние на тези, които ще вземат по-нататък решения за ръководство на тези средства в границите на над 5 милиарда “, разяснява депутатът от Движение за права и свободи Нигяр Джафер. Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов също разкритикува разпределянето на запаса и предвижда, че ще се наложи незабавна актуализация на бюджета следващата година.

Приетият бюджет планува следващата година НЗОК да разполага с 5.3 милиарда лв., с 237 млн. лв. повече от в началото плануваното. Допълнителните средства бяха обезпечени с трансфер от държавния бюджет сред двете четения, с цел да се усилят заплатите на лекари, сестри и санитари за времето на изключителната епидемиологична конюнктура. Докато тя трае лекарите ще получават 600 лева над заплатите си всеки месец, сестрите – 360 лв., а санитарите – 120 лв..

Допълнителни трудови хонорари обаче няма да се изплащат на лекари, чиято.

" Резервът " свърши
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР