Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) очаква икономии в размер на около

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) очаква икономии в размер на около
Коментари Харесай

НЗОК ще пести по 780 хил. лв. годишно от предписване на биологични терапии според разходната им ефективност

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чака икономии в размер на към 780 000 лв. годишно от механизма за изписване на скъпите биологични лечения съгласно разходната им успеваемост. Това излиза наяве от претекстовете към промени в разпоредба на здравното министерство за предписването и отпущането на лекарствените артикули.

С измененията се регламентира опция когато лекарите издават протоколи за скъпоструващи лекарствени артикули, при които се прави експертиза, да предписват лекарствения артикул с най-голяма разходна успеваемост за НЗОК. Условието е в съответния случай да са налице лечебни други възможности, т.е. терапиите да имат потвърдена сходна успеваемост и сигурност за лекуване на болестта.

Здравната каса към този момент вкара през есента на предходната година правила за изписване съгласно разходната успеваемост за биологичните лечения за пациентите с артрит, тежък псориазис, болест на Крон и улцерозен колит. Определени бяха по 3-4 разходно ефикасни продукта за всяка диагноза, всред които лекарите могат да избират кой е най-подходящ за съответния пациент.

В тази обстановка лекарят не може да назначи на пациента по-скъпо лекуване и той да доплати за него, в случай че желае.

Изписването съгласно разходната успеваемост се ползва единствено за новите пациенти, на които за първи път се назначава лекуване, а пациентите в заварено състояние не престават лекуването си с към този момент изписаните им лечения до приключване периода на издадените протоколи. След това на база оценка на лечебния резултат лекуващият доктор преценя по какъв начин да продължи лечението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР