Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да спре стимулите, които дава

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да спре стимулите, които дава
Коментари Харесай

НЗОК може да спре да плаща на аптеките за отпускането на скъпи лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да спре тласъците, които дава на аптеките за разпределяне на скъпоструващи медикаменти. Това стана ясно след съвещание на институцията през днешния ден.

Промяната ще засегне медикаментите, които НЗОК заплаща напълно. Предлага се аптеките да не получават по 2 лева на рецепта със скъпоструващи медикаменти, както е в този момент. Те нямат право на надценка за тези лекарства, по тази причина е и тази сума за обработката на документа.

Според зам.-министъра на опазването на здравето Жени Начева прекъсването би икономисало 16 млн. лв., които да се насочат за медикаменти.

Предстои среща с представителите на фармацевтичния отрасъл за в допълнение уточняване и публично разискване на препоръчаните промени.

" Няма да има предели за онколекарствата в болничното лекуване. Текстът, който е отразен, сега ще бъде поправен, по този начин, както е в актуалната година ", сподели още Жени Начева, представена от БНР.

В анекса към Националния рамков контракт за следващата година имаше текст, съгласно който Здравната каса нямаше да заплаща медикаменти, в случай че цената им надвишава месечните стойности, избрани в бюджета.

Начева означи още, че Здравната каса завършва годината без неизплатени разноски.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР