Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изпратила писмо до Министерство на

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изпратила писмо до Министерство на
Коментари Харесай

НЗОК иска спешно от МЗ да регламентира лечението на деца с мускулна атрофия

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изпратила писмо до Министерство на здравеопазването с искане лекуването на деца с мускулна недоразвитост с извънредно скъпия медикамент " Спинраза " да бъде незабавно регламентирано и да става по общоустановен ред, защото поради неналичието на подобен медикамент лекуването на няколко деца е изложено на неуспех, написа news.bg.

Досега в България лекуването с този медикамент е прилагано едвам няколко пъти - единствено 4 са лечебните заведения, в които се вършат процедурите - три в София и една в Пловдив.

От писмото, изпратено в Министерство на здравеопазването, излиза наяве, че е получено питане от Веселин Радойчев, ръководител на пациентската организация на деца със спинална мускулна недоразвитост, по отношение на организацията на реда за приложение на лекарствения артикул. " Настоятелно Ви молим за основаване на нужната логистика и наредба на приложението на продукта, което става отвън общоустановения ред ", упорстват от НЗОК.

От там изясняват, че по проблема по самодейност на Здравната каса е извършена среща в Министерството на здравеопазването, ръководена от зам.-министър Жени Начева, на която са разисквани вероятните решения на казуса.

" Тъй като лекарственият артикул се реимбурсира посредством Приложение 1 на Позитивния лекарствен лист, приложението става в избрани лечебни заведения, и е нужно Министерство на здравеопазването да регламентира логистиката отвън общоустановения ред. Обсъдени са два разновидността - тристранен контракт сред Министерство на здравеопазването, болница и търговец на едро или Указания на Министерство на здравеопазването до търговците на едро и лечебните заведения ", изясняват от НЗОК.

След срещата Министерство на здравеопазването, персонално в лицето на зам.-министър Начева, е дало обещание редът за лекуване със " Спинраза " да бъде регламентиран още в границите на същия ден, само че и до през днешния ден няма информация за реда на логистика на продукта.

Това, съгласно НЗОК, слага под риск да не могат да бъдат осъществени приложения на децата, което би трябвало да се случи през актуалната седмица.

" НЗОК е издала съответните протоколи на пациентите и чака от Министерство на здравеопазването нужните дейности за дотъкмяване на процедурата. Това би трябвало да се случи в незабавен порядък ", пишат още от Здравната каса.

Лечението със " Спинраза " е извънредно скъпо, едно приложение е над 160 000 лева, а началната терапия включва тъкмо регламентирани 4 процедури, като втората се прави на 14-ия ден от първата, третата на 30-ия деня, а четвъртата на 60-ия ден. След това процедурите се правят един път на 4 месеца.

" Спинраза " модифицира генетично болестта, тъй че да се компeнсира изчезналият белтък, който води до загиване на най-важните кафези в гръбначния мозък.То е жизненоважно за лекуването на децата с мускулна недоразвитост в ранна детска възраст и се ползва за първи път у нас от предходната година. Лечението на пациентите с тази терапия беше включено в дейностите реинбурсирани от страната след упорита битка на родителите и Асоциацията. От предходната година стартира и процедура за включването на Спиналната мускулна недоразвитост (СМА) в листата на редките болести. 

Припомняме, че предходната седмица от НЗОК увериха, че е основан нужния ред за приемане на лекуването. Тогава още веднъж от Касата обявиха, че поради доставката и отчитането на лекарствения артикул, която ще се прави по специфичен ред, тя е належащо да се регламентира от Министерството на здравеопазването (МЗ). 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР