Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да започне да финансира адекватно диагностиката

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да започне да финансира адекватно диагностиката
Коментари Харесай

Лекари настояват НЗОК да финансира адекватно лечението на рак на гърдата

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да стартира да финансира съответно диагностиката и оперативното лекуване на рака на гърдата, тъй че пациентките да получават най-подходящото и щадящо лекуване за тях. За това настояха лекари от фондация “Експерти против рака “, които желаят в месеца за битка със болестта – октомври - да насочат вниманието върху проблемите, с които се сблъскват в лекуването на пациентите си.

С рак на гърдата у нас се диагностицират към 4000 дами годишно. Възможностите на актуалната медицина разрешават при вярна диагностика да се назначи допустимо най-щадящо лекуване за тях, при което гърдата им да бъде непокътната, в избрани случаи да им бъде спестена и последващата лъчетерапия.

Клиничните пътеки, по които НЗОК финансира лекуването обаче, изостават с десетилетие от актуалните действителности в медицината.

Затова лекарите упорстват НЗОК да финансира първичната диагностика, с която се дефинира типа рак и надлежно най-подходящото лекуване, както и да поеме цената на гръдните импланти, по този начин както заплаща други медицински консумативи като стави и стентове.

Специалистите упорстват да се финансира и относително новия у нас, само че извънредно щадящ способ на интраоперативна лъчетерапия, при който подобаващите пациентки се подлагат на облъчване еднократно по време на самата интервенция, с което лечението им завършва. Заради това, че в този момент лечебните заведения не получават финансиране от НЗОК за него, част от апаратите стоят неизползваеми.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР