Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) апелира здравноосигурените граждани активно да проверяват

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) апелира здравноосигурените граждани активно да проверяват
Коментари Харесай

НЗОК с апел към гражданите за контрол над харчовете в системата |

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) моли здравноосигурените жители интензивно да ревизират информацията в пациентските си досиета. Така ще се подобри успеваемостта на контрола върху изразходването на публичния запас, считат от Касата.

Какво представлява персоналното здравно досие

НЗОК събира здравна и лична информация за пациентите, като причина за възнаграждение на дейностите, осъществени от лечебните заведения, сътрудници на НЗОК. Тази информация се съхранява централизирано в НЗОК и се употребява за създаване на единно пациентско досие на здравноосигурените лица в България.

Персонализираната осведомителна система (ПИС) съхранява данни за осъществен избор на персонален доктор на всеки жител (от 2000 година до момента), както и за осъществените и регистрирани за него действия от персоналния доктор, лекарите-специалисти, болничните заведения, лабораториите и аптеките - от 2009 година до момента.

ПИС разполага с информация и за осъществените и регистрирани действия от стоматологичните кабинети, както и информация за издадените европейски здравноосигурителни карти (ЕЗОК).

Всеки жител може да ревизира и статуса на осъществената активност (одобрена от НЗОК за заплащане, отхвърлена или Нова активност - следва обработка в НЗОК), напомнят от фонда.

Системата разрешава жителите да получават уведомления (нотификации) за настъпили събития (напр. смяна в пациентската информация), за събития, които предстоят (напр. годишен профилактичен преглед), както и за деца на възраст до 18 години или подопечно лице (напр. съобщение за правото на периодически профилактични прегледи). Нотификациите се правят по e-mail, след авансово изработен абонамент.

Как можете да ревизирате информацията в здравното си досие

Всеки здравноосигурен може самичък да управлява дали в здравното му досие е отразена действително получената здравна активност посредством електронната услуга на интернет страницата на НЗОК –, графа „ Услуги за жители “, подрубрика.

Медицинските досиета на малолетните деца могат да бъдат преглеждани от родителя/ настойника, осъществил избор на общопрактикуващ доктор на детето.

В персоналното здравно досие може „ да се влезе “ по няколко метода:

 - посредством Универсален код за достъп (УКД), публикуван от НЗОК/РЗОК;

- с Персонален идентификационен код (ПИК) на Националната организация за приходите (НАП);

- с ПИК на Национална агенция за приходите се уголемява кръгът на жителите, които имат достъп до пациентските си досиета.

Механизмът за издаване на ПИК в оптималната степен изключва опцията той да бъде получаван от различен човек, защото кодът се дава персонално, против персонална карта, в запечатан плик. Гражданинът подписва и декларация, в която се съгласява с изискването да не дава своя ПИК на трети лица и се задължава да изтърпи всички законоустановени последствия от нарушаването на това условие.

Всеки жител, който има подозрение за нарушение на конфиденциалността на кода му, може да предприеме следните стъпки:

 - да подаде сигнал за блокиране на ПИК на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите - 0700 18 700;

- да изиска издаване на нов ПИК посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите.

От април 2013 година, когато стартира да работи новата функционалност на персонализираната осведомителна система на НЗОК, досега 75 181 здравноосигурени жители са прегледали здравните си досиета, достъпвайки в ПИС посредством УКД или ПИК.

До момента 37 869 жители са се възползвали от опцията да ревизират данни посредством електронния си автограф.

Предимствата на мобилното приложение

През юни 2020 година Националната здравноосигурителна каса започва мобилно приложение, което дава опция за бърз и елементарен достъп до институционална информация, посредством специфични нотификационни известия на телефона на всеки, който го е конфигурирал.

Чрез графа ОБРАТНА ВРЪЗКА на мобилното приложение жителите могат да показват мнението си за получените от тях здравни услуги в извънболничната, болничната и денталната помощ, както и в аптеките. Приложението е комфортно за прилагане и не ангажира потребителите със шерване на персонални данни или данни за лечебното заведение, към което са се обърнали за обзор, проучвания, лекуване и така нататък Анкетата може да се попълни даже и в метрото, в рейса – откакто пациентът излезе от контакт с лечебното заведение.

Как може да бъде конфигурирано мобилното приложение вижте.

1 295 жители се възползват от мобилното приложение до момента, в това число и с цел да ревизират информацията в здравното си досие.

В какви случаи можете да подадете сигнал към НЗОК:

- при регистрирана, само че неизвършена здравна дейност;

- когато качество на здравната помощ не подхожда на критериите, избрани в националните рамкови договори;

- при отхвърлен достъп до здравна документация;

- при поискани суми без правно основание;

- при поискани от реализатор на здравна или дентална помощ, или от лечебно заведение суми, отвън заплащаните от НЗОК за предоставени действия.

Сигнали може да се подават на електронен адрес [email protected], на следните телефони: 02 9659 157, 02 9656 822, 02 9659 254, както и на адреса на Националната здравноосигурителна каса: 1407 София, ул. „ Кричим “ №1.  За всеки сигнал ще бъде осъществявана инспекция от контролните органи на НЗОК/РЗОК и ще бъдат подхванати законово откритите ограничения, твърдят от Касата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР