Националната здравноосигурителна каса иска да ограничи броя на изписваните и

...
Националната здравноосигурителна каса иска да ограничи броя на изписваните и
Коментари Харесай

НЗОК иска да плаща по-малко лекарства за едно заболяване

Националната здравноосигурителна каса желае да ограничи броя на изписваните и плащани от нея медикаменти за едно заболяване с плана за нов рамков контракт, който следва да подпише с Лекарския съюз. За това алармираха в четвъртък общопрактикуващи лекари, които показаха терзание, че това ще ги сложи в неспособност да лекуват съответно хронично болните си пациенти.

От Лекарския съюз споделиха, че няма да позволен сходни текстове в рамковия контракт и следва по-късно да изразят позиция по проблема.

От НЗОК отхвърлиха коментар с какви претекстове е направено предлагането и от кого, защото текстът на НРД към момента не е утвърден от Надзорния съвет на институцията и до момента в който това не стане няма да разясняват. През 2020 година НЗОК ще заплати над 677 млн. лева за медикаменти за домашно лекуване, а броят на хронично болните, чието лекуване покрива изцяло или отчасти е 1.5 млн. души.

До 2 комбинирани продукта на рецепта

Д-р Виктория Чобанова изпрати от името на общопрактикуващите лекари в София област отворено писмо до институциите и медиите, с което предизвестява, че текстовете в плана на НРД лимитират правото да лекуват хронично болните според управленията за държание и ще доведат до нараснали разноски на болните за медикаменти. Като резултат контролът на хроничните болести ще се утежни, за част от хората – необратимо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР