Националната служба за охрана отново затъна в блатото, след като

...
Националната служба за охрана отново затъна в блатото, след като
Коментари Харесай

Догановите гавази: башибозукът в НСО

Националната работа за защита още веднъж затъна в блатото, откакто неколцина държавни телохранители се държаха като башибозук с някогашния правосъден министър Христо Иванов и сътрудника му от "Да, България " Ивайло Мирчев, които дебаркираха на брега наоколо до морските сараи на Ахмед Доган на нос Чукалята.

Както е известно, пребиваването им там бе снимано, а видеото бе оповестено във Facebook, предизвиквайки стихия от отвращение измежду потребителите на обществената мрежа. Камерата е запечатала всичко - от грубото избутване на Иванов и Мирчев във водата, през наглия безмълвен отвод на гавазите да се легитимират, до циничното изоставяне на българския на националния трибагреник зад някаква колиба.

Внасяме няколко сигнала в прокуратурата, разгласи Ивайло Мирчев ден след абсурда. "Като съпоставяме фотоси през днешния ден и през 2016 година откриваме, че пясъкът на брега на Росенец е липсващ. Този плаж е погубен, с цел да не се постанова да бъде регистриран като плаж и концесиониран, което допуска обществени процедури и обезпечен обществен достъп. Пясъкът или е покрит с трошляк или е употребен за градежа на яхтеното пристанище. И в двата случая това е закононарушение и ние на следващия ден ще сезираме прокуратурата и за това ", написа той във Facebook.

Когато се отдаде един плаж на концесия, най-малко 50% от него би трябвало да бъде обособен за свободен достъп. Тъй като господин

Доган не е желал да има подобен свободен достъп,

пясъкът е отстранен и на негово място е поръсен трошляк, изясни още Мирчев.

Вторият сигнал до прокуратурата е за обругаването на българското знаме от защитата на сараите.

"Нашата информация, доказана от няколко източника, в това число и от близки среди до НСО е, че въпросният персонален гард на Доган - Калин Гаджев, и сега е деен чиновник на НСО. Този човек взе забитото от нас българско знаме, нави го към пръта и го захвърли измежду някакви отпадъци. Това е безусловно закононарушение и ние ще сезираме прокуратурата ", разгласи Мирчев.

От "Демократична България " се заканват, че ще подадат сигнал и за разпра против водача на "Да, България " Христо Иванов, Ивайло Мирчев и съпътстващият ги по време на случая общински консултант от Бургас Димитър Найденов.

Четвъртият сигнал е за

противозаконната преграда на общинския път,

водещ към сараите на Доган.

Скандалът в Русенец се разви на фона на отхвърленото от болшинството в Народно събрание несъгласие на президента Румен Радев за основаване на паралелна конструкция за защита с измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи.

Както е известно, тя ще стане факт след сливането на жандармерията и Специализирания отряд за битка с тероризма в нова Главна дирекция "Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ". Тя ще реализира защита на лица от изпълнителната власт, чиито живот е заплашен.

Облаците над службата се сгъстиха и откакто в общественото пространство изтекоха прословутите фотоси от спалнята на премиера Бойко Борисов. Началникът на НСО ген. Красимир Станчев изключи вероятността държавни охранители да са забъркани в тази ситуация, само че инспекцията към момента продължава.

НСО, чието битие е сложено на кантар

след признатите ремонти в ЗМВР, зорлем се накисна в следващия скандал, обвързван с защитата на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Виновни за накисването обаче са единствено телохранителите на Доган, за които не е никаква загадка, че са обособен вилает в службата от години. Ивайло Мирчев разкри и имената на двама от тях - Румен Желязков, по прякор Телото и Кaлин Гaджeв. Въпреки че бяха маскирани с тъмни очила и бейзболни шапки, те бяха разпознати измежду охранителите, издевателствали над Иванов, Мирчев и Димитър Найденов на брега край сараите на Доган. Двамата участват и на мнозина от фрагментите, които са запечатали какъв брой прецизно се пази почетния водач на Движение за права и свободи при инцидентните му появи на обществени места.

В края на предходната година ръководителят на придвижването Мустафа Карадайъ призна, че има проблем с защитата на Доган. Той разкри, че

Движение за права и свободи обезпечава колите и съответната техника,

които дава на НСО за защитата на Доган и на депутата Делян Пеевски.

"За сегашната картина единствено да ви кажа - ние коли и техника, самите ние си предоставяме на НСО, можете да го ревизирате, от години наред. И за господин Пеевски, и за господин Доган. Единственото, което се обезпечава, са заплатите, тъй като ние няма по какъв начин като партия да плащаме заплати на чиновници на НСО. И от тази позиция, самите ние като Движение за права и свободи, незабавно след Нова година ще предприемем законови промени, изключително за НСО ", съобщи Карадайъ. Предложението му беше президент, министър председател и ръководител на Народното събрание, да бъдат охранявани от НСО, а други застрашени лица, след решение на "ресорната " комисия, да бъдат охранявани против възнаграждение.

НСО не се съгласи с предлагането, а

казусът с защитата на "застрашените лица "

в последна сметка бе решен с измененията в ЗМВР. По-скоро - сякаш беше решен, тъй като бъдещето на службата стана още по-неясно.

С нищо не оказа помощ нито признанието на президента Румен Радев (под чиято шапка е службата), че участниците в случая с Христо Иванов са охранители от службата, нито декларираната му още веднъж безапелационна позиция, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не би трябвало да се охраняват от НСО.

Те явно ще продължат да бъдат в листата на "застрашените лица " по незнайни на обществеността аргументи. И защото, както означи Радев, решенията за листата на охраняемите лица се взима от изпълнителната власт, "застрашените " още веднъж ще се радват на защита, платена от джоба на данъкоплатците. Които ще не престават да се чудят дадена ли е страната на концесия, на кого и за какъв брой, или просто най-нагло им е отнета...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР