Националната служба за охрана (НСО) не е укривала техническа неизправност

...
Националната служба за охрана (НСО) не е укривала техническа неизправност
Коментари Харесай

Шефът на НСО: Не сме укрили неизправност на автомобила на Лозан Панов

Националната работа за защита (НСО) не е укривала техническа нередовност на автомобила, употребен от ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов - назначената специфична комисия не е открила данни за намеса за разхлабване или премахване на крепителните болтове на автомобила и е квалифицирала случилото се като техническа нередовност. Това е повода способените органи да не са били известени.

Това се споделя в публична позиция на началника на НСО ген.-лейтенант Ангел Антонов.

Ето какво гласи тя:

„ Националната работа за защита реализира профилиран превоз като един от типовете защита, планувани в Закона за НСО. Службата намира за безсмислено и неприемливо да влиза в полемика дали профилираният превоз е защита или не. Законите се извършват, а не се разясняват. Считам, че позоваването на текстове от закона би трябвало да се прави отговорно и с познаване на буквата и духа на нормативния акт.

По мотив обществени внушения, направени в изказвания пред печатни и електронни медии, че управителният състав на НСО и персонално началникът на службата са се пробвали да укрият техническа нередовност на автомобил за профилиран превоз, избран за защита на ръководителя на Върховния касационен съд, декларирам следното:

1. По команден ред на 01 юни 2017 година, в 17.15 ч. бях осведомен от заместника ми за открита липса на два прилежащи крепителни болта за закрепване на задното колело на автомобила. Водачът на автомобила е установил, че другите три болта са разхлабени и че се е наложило да ги „ притегне " преди да продължи пътя към София, през прохода Петрохан.

2. Във връзка с установената техническа нередовност на автомобила за профилиран превоз, употребен от господин Лозан Панов, неотложно разпоредих привикване на непрекъснатата комисия за инспекция на пътнотранспортни катастрофи и произшествия за цялостно, всестранно и обективно изясняване на обстоятелствата и събитията, свързани със случая, определяне дали има индикации за съзнателно влияние върху автомобила, нанесените материални вреди, изясняване на ролята и професионалните действия/бездействия на длъжностните лица, имащи отговорност за техническата редовност на автомобила. Разпоредих автомобилът да бъде оставен на отговорно бранене в служебния сервиз, под надзор на дежурните чиновници, а по този начин също сервизът да бъде запечатан.

3. На 02 юни (петък) 2017 година членовете на непрекъснатата комисия пристъпиха към осъществяване оглед на автомобила, обзор на всички документи за осъществени поправки и техническо обслужване, запознаване със записите от служебното видеонаблюдение в гаража и на съответното място за непрекъснато паркиране, както и тези при ежедневната инспекция на контролно-техническия пункт за готовността на автомобила за употреба на 01.06.2017 година Комисията не е открила данни за дейности на лица, които са направили намеса за разхлабване или премахване на крепителните болтове на задната лява джанта.

4. В отчета си до мен членовете на непрекъснатата комисия квалифицираха случилото се като техническа нередовност, в резултат на която са настъпили лимитирани материални вреди, заради което не са известени способените органи.

5. В този подтекст направените обществени внушения за предпочитание на НСО да остане „ настрана от случая ", „ за мятане на камъните в непозната градина ", за преднамерена „ насмешка с върховен магистрат " не могат да бъдат оценени по различен метод, с изключение на като груби и неприемливи спекулации, осъществени от лице, което като настоящ чиновник на НСО неведнъж е наказвано от трима разнообразни началници на службата и най-после дисциплинарно уволнено.

6. Не мога да отмина без внимание изказванието на същото интервюирано лице, че на него в придвижване му „ е падал кардан, диференциал и мотор, откачал му се е похлупак на брониран автомобил ", като самобитно доказателство за общото положението на системата за поддържане на техническата редовност на колите, както и на контрола върху сигурността им. Определям това изказване като измислица, тъй като такива пътни катастрофи в историята на НСО, а още по-малко с присъединяване на въпросното лице, не са се случвали.

7. Приемам за несериозни изказванията за някакви неконкретизирани нарушавания по отношение на горивата в НСО. За тази страна от активността на службата желая да предложа на въпросното лице неотложно да осведоми и способените органи.

8. Ще се въздържа от мнения във връзка с отправени обидни квалификации към службата и персонално към мен и ще се съветвам за опцията да диря правата си по правосъден ред.
Отказът на Софийска военно-окръжна прокуратура от 19.06.2017 година да образува досъдебно произвеждане и съществуването на обосновани подозрения за осъществени нарушавания по работа послужиха като съображение за обновяване на дисциплинарната инспекция, която ще обхване всички чиновници, свързани с обезпечаване на профилиран превоз ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР