Националната служба за охрана (НСО) е към президента и той

...
Националната служба за охрана (НСО) е към президента и той
Коментари Харесай

Категорично: НСО решава кой да бъде охраняван

Националната работа за защита (НСО) е към президента и той утвърждава главните звена в нея и числения състав, заяви в утринния блок на бТВ народен представител от ГЕРБ и ръководител на Парламентарната комисия за надзор над службите Димитър Лазаров.

По думите му това е регламентирано в Закона за НСО, а кой да се охранява зависи само от началника на службата, който пък се назначава от президента.

„ Тук еднолично той назначава шеф и негов заместител. До 2015 година нямаше Закон, по какъв начин може да се отнеме нещо, което не е съществувало. Нямаше закони за службите – нито за Държавна организация разузнаване, нито за Националната работа за защита, нито за Военна защита. Имаше едни постановления “, по този начин Лазаров разяснява изказванието на президента Радев, че със законовите ремонти са лимитирани пълномощията на президента в НСО.

Депутатът съобщи, че в Закона е записано, че началникът на службата по своя самодейност или по искане на президента го осведоми по поставените задания. „ Началникът на службата годишно изпращат отчет на президента за активността. Какви още пълномощия желае президентът? “, уточни той.

Лазаров изясни, че с изключение на премиера, президента и ръководителя на Народното събрание, НСО може да охранява непознати представители със същия сан. При непосредствена заплаха могат да охраняват депутати, членове на фамилиите на президента, премиера и на ръководителя на Народно събрание – по преценка на една комисия.

„ Тази комисия се управлява от началника на НСО, който е назначен от президента. Заместниците му са назначени от него “, сподели Лазаров.

На въпрос коя партия има болшинство в комисията, решила да се охраняват почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и депутатът от същата партия Делян Пеевски – той отговори, че това няма значение, тъй като ръководителят на комисията дефинира дневния ред.

Във въпросната комисия вземат участие още основният секретар на Министерство на вътрешните работи и шефът на ДАНС. Лазаров отхвърли думите на президента Румен Радев, че защитата на Доган и Пеевски зависи от изпълнителната власт и от премиера Бойко Борисов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР