Националната служба за охрана (НС) вече няма да вози омбудсмана,

...
Националната служба за охрана (НС) вече няма да вози омбудсмана,
Коментари Харесай

НСО вече няма да вози омбудсмана, реши парламентът

Националната работа за защита (НС) към този момент няма да вози омбудсмана, взеха решение депутатите в преходните и заключителните разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2019 година
От месец омбудсманът Мая Манолова пътува за срещи с жители из страната, употребявайки публичен превоз.
В началото на ноември финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че НСО е „ една скъпа таксиметрова компания и тъкмо за това в новия бюджет има текстове, с които тази процедура се приключва “. По думите му, няма данни за опасност против Мая Манолова, по тази причина тя не употребява защита, а единствено кола и водач.
Нормативното закрепване на смяната през днешния ден провокира плевел спор в пленарна зала.
" Първо – някой да отговори на въпроса, може би финансовият министър, за какво на омбудсмана ѝ беше отнета колата преди месец? Променяме закона в този момент. Защо цялостен месец нарушавахте закона като ѝ отнехте колата? “, попита Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, критикувайки смяната. Според Гьоков институцията на омбудсмана се е утвърдила в една от най-сериозните в страната и не заслужава такова отношение.
Отговор на тези обвинявания даде ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. От парламентарната естрада тя разясни, че текстовете на закона не се отнасят съответно до колата на Манолова, а до защитата ѝ от НСО.
„ Не считам, че най-популярният човек в страната, най-обичаният от националните маси би трябвало да бъде защитаван от тях. Не е нужно Мая Манолова да се вози във трен или автобус. Тя има бюджет, който ние гласувахме – 3,2 млн. лева От тях 2 млн. лева са за личен състав. Има и за водач, има и за кола. Ако инцидентно няма кола мисля, че някой от строшените коли на Народното събрание може да ѝ предоставим, след ремонт “, разяснява Стоянова.
По време на полемиката се чуха и други оферти – да бъдат отнети колетите както на министрите, по този начин на министър-председателя. „ Г-жа Фандъкова да се вози в трамвая “, пошегува се Драгомир Стойнев от левицата по адрес на кмета на столицата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР