Националната следствена служба да бъде изведена от системата на прокуратурата

...
Националната следствена служба да бъде изведена от системата на прокуратурата
Коментари Харесай

Следствената служба става самостоятелен орган в съдебната власт

Националната следствена работа да бъде изведена от системата на прокуратурата и да се обособи като независим орган в правосъдната власт, осведоми БНР. Това одобри Народното събрание с измененията на второ четене на закона за правосъдната власт. Докато обсъждаха текстовете, депутатите си размениха обвинявания за това, че предложенията не са обсъждани от Комисията по правни въпроси. 
Националната следствена работа беше извадена от прокуратурата и става самостоятелна конструкция с признатите на второ четене промени в Закона за правосъдната власт. Така отсега нататък тя ще се управлява от шеф. Досега началник на службата беше основният прокурор, директно или посредством шефа, който е и заместител на основния прокурор по следствието.  
Директорът на Национална следствена служба ще назначава следователите и ще реализира административно, организационно и методическо управление на структурата. Предложения за кандидатури за шеф могат да се създадат не по-малко от трима от членовете на Висшия правосъден съвет, както и от министъра на правораздаването, одобри Народното събрание.  
Създават се окръжни следствени служби към всеки регионален административен център, а за София - и следствена работа " София-град ". 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР