Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер (НССПЕЕН)

...
Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер (НССПЕЕН)
Коментари Харесай

Системата 112 вече обслужва и хора с говорни и/или слухови увреждания




Националната система за незабавни повиквания с обединен европейски номер (НССПЕЕН) 112 е надградена благодарение на хибридна IP/TDM информационна платформа, система за криптиран запис, архивиране и възпроизвеждане на аудио, като обезпечава две доста значими нови услуги. Едната е услугата eCall, която работи от април 2018 година и обезпечава автоматизирано повикване до телефон 112 при ПТП с коли с вградено бордово устройство. Устройството изпраща автоматизирано пакет от данни, в това число географските координати на произшествието, а също така реализира аудио връзка със системата 112, изясни инж. Цветомир Цеков, шеф на Дирекция Народно събрание 112 на проява по случай Европейския ден на 112.

Втората нова функционалност, която е реалност от януари тази година, е достъпът на жители със слухови и/или говорни увреждания до системата 112. Това се реализира посредством уеб основано приложение за мобилни устройства (смартфони и таблети) и лични компютри, както и профилирано мобилно приложение, което се поддържа от всички налични операционни системи – Android, iOS и Windows Mobile. Услугата е създадена взаимно със Съюза на глухите, с мобилните оператори и с екипите за незабавна помощ.

„ На днешния ден професионалния си празник означават чиновниците на една от значимите структури в Министерство на вътрешните работи, утвърдили у нас актуалния европейски модел на реакция при търсенето и приемането на помощ в изключителна обстановка чрез услугата на единния телефон 112, съобщи по случай на празника зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. - Обединените старания на Министерство на вътрешните работи, на всички министерства и институции, имащи отношение към отбраната и сигурността, информационната съгласуваност сред тях и въвеждането на новаторски решения ще подсигуряват още по-качествена европейска услуга 112 “, добави той.

„ 2018 година бе значима за екипа на Народно събрание 112. След 2 години спиране на техническата поддръжка в този момент системата е възобновена в цялостния си размер и има опция за надграждане с нови типове услуги и в осъществяване на Европейска инструкция за универсалната услуга, разяснява инж. Цветомир Цеков.

Новата версия на системата е реалност от октомври 2018 година, като за няколко месеца е внедрена с цялостната функционалност. „ Успяхме да надградим към този момент настоящата услуга eCall, както и достъпа до услугите на 112 за хора със слухови увреждания. За първи път стана допустима връзка с Интернет посредством и на напъните на дирекция КИС на Министерство на вътрешните работи, добави шефът на ДНС 112. Vivacom също оказаха сериозна помощ при реализация на техническото решение “

Сред подобренията на новата национална система 112 са проявление на точното местонахождение на повикващия клиент с помощта на усъвършенстваната Географска информационна система система, работа с един електронен картон на всички служби за незабавно реагиране.

Статистика

През 2018 година към Народно събрание 112 са осъществени 3,66 млн. повиквания, с към 400 хиляди по-малко, в сравнение с през 2017 година, само че позвъняванията за действителни произшествия са 1,9 милиона (около 52% от обажданията). „ Това значи, че жителите от ден на ден употребяват телефон 112 по предопределение, въпреки че нормата в Европа е доста по висока “, разяснява Елена Паскалева от дирекция 112 в Кърджали, която бе измежду наградените по случай професионалния празник. „ Намаляват и многократните повиквания за един и същи случай, т.е. хората към този момент са уверени, че с едно позвъняване всички нужни служби ще бъдат известени “, добави тя.

Най огромен е делът на позвъняванията към регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи – 45%, или към 623 хиляди, следват позвъняванията за медицински произшествия с 43% (около 598 хиляди). 4% е делът на позвъняванията до службите за противопожарна защита, а 103 хиляди (или 7 на сто) са позвъняванията до други служби (АПИ, морска администрация, общини с електронно приемане на сигнали. „ По този метод Народно събрание 112 пренасочва от ден на ден сигнали по подготвеност към други служби “, изясни Паскалева.



„ Спасяването на човешки животи зависи и от бързината на реакция на съответните служби. Рязко понижава броят на починалите по планини и пътища, посредством и на Народно събрание 112 “, разяснява акад. Христо Григоров от БЧК.



Бъдещо развиване

Междуведомствена група, включваща експерти от Министерство на вътрешните работи, от Министерство на здравеопазването, от БЧК (Планинска избавителна служба) са създали план за „ Концепция за развиване на Националната система 112 “ за прекосяване на Народно събрание 112 към такава от ново потомство NG 112, построена въз основата на единна комуникационно-информационна платформа. NG 112 e европейски план за система 112, чиято цел е даване на същите благоприятни условия за връзка на жителите с тел. 112, каквито употребяват актуалните консуматори на мобилни IP устройства, а точно аудио, видео и текст.

Единната платформа ще дава достъп до всички равнища на системата 112, в това число центровете 112, службите за незабавно реагиране и мобилните екипи. Системата внедрява новите технологии за установяване на местоположението на обаждащия се в 3D пространството с акуратност до няколко метра и изобразяването му на 3D географски карти с адреси за всички обитаеми места и визуализация на обществени обекти.

Ще бъде осъществено компютърно ръководство на реагиращите единици с автоматизирано следене на местоположението и положението на силите и средствата за реагиране.

Предвижда се и интеграция на системата 112 с ИАСС на Министерство на вътрешните работи, което ще обезпечи двустранен продан на информация. Народно събрание 112 ще получава данни за историята на лицата, участващи в случая, адреса и други аналитични данни. В същото време ИАСС ще получава информация за произшествия, свързани с компетентността на други структури на Министерство на вътрешните работи.

Ще има и логическа и информационна IP съгласуваност с центровете за ръководство на трафика (TMS). Бъдещата платформа ще обезпечи отвореност за приемане на сигнали и приемане на информация от обектите в IoT мрежата като интелигентни IP устройства (например дефибрилатори,), датчици (за защита, температура, пушек, газ, вода и др.), както и от интелигентни здания.

Ще бъде осъществена и съгласуваност със системите за ранно предизвестие, тъй че жителите ще получават вести от Народно събрание 112 непосредствено на телефоните са места с нараснал риск.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР