Националната сигурност винаги е актуален проблем, особено при все по-влошаващата

...
Националната сигурност винаги е актуален проблем, особено при все по-влошаващата
Коментари Харесай

Държавният глава Румен Радев: Очаквам на този КСНС да стане ясно какви са мерките, предприемани от България относно рисковете и заплахите за националната сигурност

Националната сигурност постоянно е настоящ проблем, изключително при все по-влошаващата се среда. Очаквам на този Консултативен съвет за национална сигурност да стане ясно още един път какви са ограниченията, предприемани от България по отношение на рисковете и заканите за националната сигурност.

Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти, откакто изнесе обществената лекция в Университета за национално и международно стопанство.

„ Знаете, че преди съвсем една година /30 май 2017 г./ имаше подобен съвет, на който бяха взети решения за създаване на нужните отбранителни качества, за модернизацията на Българската войска, както и за повишение на обществения статус на военнослужещите. Искам да чуя отговори какво би трябвало да се направи, с цел да бъдат изпълнени тези решения ", добави президентът.

Румен Радев акцентира, че по време на КСНС ще бъде прегледана ситуацията в Сирия, както и на Балканите. „ Какво вършат съседите към нас, какви модернизационни стратегии разпростират, какви разноски дават за въоръжение, както и какви модернизационни стратегии вършим ние и ограниченията, които би трябвало да вземем. Колективната система за сигурност и груповата защита не неглижират построяването на наш личен защитителен потенциал.

Напротив, постановат го и би трябвало всички да го осъзнаем допустимо най-скоро ", съобщи президентът.

Запитан дали позицията на българското държавно управление във връзка с въздушните удари в Сирия е била съгласувана с него президентът акцентира, че не е била съгласувана, само че Служба „ Военна информация " и Държавна организация „ Разузнаване " са свършили своята работа и са съумели да дават информация.

Попитан дали моментът на идното му посещаване в Русия във връзка отбелязването на Дните на българската просвета в Москва е определен удачно, предвид на втърдяващата се позиция на НАТО и Европейски Съюз във връзка с случая „ Скрипал " и обвиняванията за потреблението на химически оръжия, президентът акцентира, че българският културен, международен и цивилизационен принос не може да става залог на политическо опълчване.

„ Точно във времена на борба ние би трябвало да поддържаме разговора. Трябва да търсим общите ползи в битката с тероризма и по какъв начин да снижаваме това напрежение ", разяснява Румен Радев и добави, че разговорът и каналите за връзка би трябвало да бъдат непокътнати.

„ Основната цел на България е реализиране на диверсификация на газови и енергийни доставки и на източници, и на направления. В това отношение ние би трябвало да вършим всичко допустимо да получаваме колкото се може повече места и направления и това значи по огромна сигурност, повече варианти и по-ниски цени ", съобщи още президентът в отговор на въпрос.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР