Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече

...
Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече
Коментари Харесай

Мръсният въздух у нас отнема 4300 живота годишно

Националната стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух към този момент е подготвена, осведоми Нова тв.  4300 живота годишно - толкоз коства мръсният въздух на България. А битовото отопление е отговорно за 50% от фините прахови частици у нас. Проучванията демонстрират, че в случай че въздухът стане по чист, всеки ден ще бъдат избавени по 11 живота.

През миналия сезон едни от най-замърсените региони в страната са София, Димитровград, Горна Оряховица и Видин. А повода е, че 52% от семействата в страната се отопляват на дърва и въглища. За интервала от 2000 година до 2016 година потреблението на дърва се е нараснало с 50%. Чрез програмата страната се концентрира в две съществени направления - да се ограничи отоплението на твърди горива и използването на остарели коли. Тя ще е в действие от 2018 година до 2024 година

Съдът на Европейски Съюз глоби България поради мръсния въздух и неналичието на ефикасни ограничения за справяне с казуса. Освен отопляването на твърдо гориво, за казуса способстват и старите коли, които са близо 70% от автопарка в страната. Те са източник на към 40% от замърсяването на въздуха.

В страната има единствено 38 измервателни станции за фини пахови частици, в 28 общини, което съгласно специалистите мъчно може да показа цялата картина. За да се оправи със замърсяването от битовото отопление всяка община ще кандидатства по оперативна стратегия " Околна среда " със личен план за замяна на битовото отопление с по-екологично.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР