Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече

...
Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече
Коментари Харесай

Ще продължим ли да дишаме опасно мръсен въздух?

Националната стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух към този момент е подготвена. 4300 живота годишно - толкоз коства мръсният въздух на България. А битовото отопление е отговорно за 50% от фините прахови частици у нас. Проучванията демонстрират, че в случай че въздухът стане по чист, всеки ден ще бъдат избавени по 11 живота, осведоми Нова телевизия.

През миналия сезон едни от най-замърсените региони в страната са София, Димитровград, Горна Оряховица и Видин. А повода е, че 52% от семействата в страната се отопляват на дърва и въглища. За интервала от 2000 година до 2016 година потреблението на дърва се е нараснало с 50%. Чрез програмата страната се концентрира в две съществени направления - да се ограничи отоплението на твърди горива и използването на остарели коли. Тя ще е в действие от 2018 година до 2024 година

Съдът на Европейски Съюз глоби България поради мръсния въздух и неналичието на ефикасни ограничения за справяне с казуса. Освен отопляването на твърдо гориво, за казуса способстват и старите коли, които са близо 70% от автопарка в страната. Те са източник на към 40% от замърсяването на въздуха.

В страната има единствено 38 измервателни станции за фини пахови частици, в 28 общини, което съгласно специалистите мъчно може да показа цялата картина. За да се оправи със замърсяването от битовото отопление всяка община ще кандидатства по оперативна стратегия "Околна среда " със личен план за замяна на битовото отопление с по-екологично.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР