Националната премиера на едноименния сборен моноспектакъл Мариус 50 беше миналата

...
Националната премиера на едноименния сборен моноспектакъл Мариус 50 беше миналата
Коментари Харесай

Мариус Куркински с премиера на сборен моноспектакъл

Националната премиера на едноименния събирателен моноспектакъл " Мариус 50 " беше предходната сряда във Варна. Препълнена зала посрещна огромния артист и режисьор и в Пловдив, а на 21 декември спектакълът ще се играе в зала " Арена Армеец " в София.

Около 4 хиляди фенове на творчестото на Мариус Куркински пристигнаха в Двореца на културата и спорта във Варна на първото показване на фрагментите от емблематичните му моноспектакли.

Мариус замисля сборния моноспектакъл от близо 2 години – не поради 50-годишния си празник, а с цел да ревизира актуалността на текстовете в съзнанието си, да ги съизмери със себе си през днешния ден и да се предизвика – да събере толкоз доста и разнообразни облици на една сцена. Актьорът се е опитал да подбере най-въздействащите моменти и тези, които най-ярко си спомня като допир с публиката. Приема сборния моноспектакъл като дълг и доклад към феновете си.

" Този празник не го върша, с цел да бъда почетен аз, а по-скоро театърът и публиката и нашето общо дело с хората. ", споделя той. И признава, че в моноспектаклите се е чувствал най-искрено: " Защото е самотно занятие и не можеш нищо да скриеш, няма по какъв начин, няма форма. Инструментът си ти и към този момент зависи по какъв начин си го настроил, само че там в действителност не може да се излъже – нито с фон, нито с музика, или с тип спектакъл ".

Макар най-ударно да усеща докосването на душите на артиста и фена точно в моноспектакъла, към този момент избира режисьорската изява. " Много хора ми споделят " Ама за какво в по този начин огромни зали, Вашите представления са интимни ", но желая стига с тая фамилиарност, желая по този начин да ми е необятно, щото в действителност от тия дребни зали и от тая фамилиарност, тъй като в действителност контактът е доста мощен по този начин и аз малко да подишам нашироко. Театърът и публиката, а и освен те, ме накараха повече към този момент на тази възраст да се вглеждам в другите, повече да се преценявам в тях, тъй като бях доста себелюбив в младежките си години и луд безусловно в театъра, само че пък си споделям, че е било за положително. ", споделя Мариус.

В рамките на сборния моноспектакъл е и представянето на новия клип на паметната ария " Тиририрам ".

- Усещате ли дали към този момент сте се налудувал или има още време и пространство за лудости?

Определено – може би това беше малко прекомерно: лудостта и в театъра, и в персоналния живот – в действителност от желанието тоя живот да се живее на 100%. Какво да се прави, това е младостта, не скърбя за това, само че от дълго време нещата не стоят по този начин.

- Чувствате ли се по-зрял и по-мъдър?

По-мъдър - никога, по-зрял - също не, по-стар - да, само че чисто физически по персонална карта.

Мариус Куркински споделя, че приема 50-те си години като задължение, което е свалил. Скоро следва Мариус да вземе значимо решение – да води собствен клас в НАТФИЗ, да преподава " камерно " занаята моноспектакъл или пък да учи идващото потомство на актьорско майсторство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР