Националната полиция започва проверка в казанлъшкия завод „Арсенал”. Тя е

Националната полиция започва проверка в казанлъшкия завод „Арсенал”. Тя е ...

След открития канал за износ на оръжия: Националната полиция влиза в „Арсенал”.


Националната полиция започва проверка в казанлъшкия завод „Арсенал”. Тя е възложена от специализираната прокуратура след открития канал за износ на оръжия от завода.

„В случая се касае за едно пресичане на престъпление. Това е могло да го свърши софийско градско управление на МВР, служба КОС и т.н.”, коментира акцията от вчера Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП.

Проверката ще продължи вероятно около месец и ще се прави от службата „Контрол на общоопасните средства” към Националната полиция. 

От Казанлъшката оръжейна и днес отказаха среща с екипа на bTV.  Обясниха, че са готови да окажат пълно съдействие на полицията и припомниха, че от двадесет години в „Арсенал” не се произвеждат автомати „Калашников”.

От „Арсенал” допълниха, че картечни пистолети „Скорпион”, никога не са се произвеждали в завода.

Всеки автомат има сериен номер, по който лесно може да бъде проследен. Следите  на оръжието биха могли да се губят само при препродажба на трети и четвърти лица. 

„Те би трябвало постоянно да са в завода и ми е странно как КОС трябва да проверява КОС, защото ако те не са си свършили работата досега, как точно ще се проверят. Това предизвиква въпроси”, заяви Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

На двама от задържаните в района на Казанлък вече са повдигнати обвинения. Вероятно утре съдът ще реши дали ще останат зад решетките.

Източник: bnews.bg