Националната овцевъдна и козевъдна асоциация подготвя протест за днес в

...
Националната овцевъдна и козевъдна асоциация подготвя протест за днес в
Коментари Харесай

Фермери vs. фермери: Част от животновъдите ще протестират - останалите са против

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация приготвя митинг за през днешния ден в 12 часа пред Министерския съвет.

Преди това в студиото на "Здравей, България " заместник-председателят на асоциация "Обединени български животновъди” Дарина Шишкова и Деан Тодоров, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, и един от уредниците на митинга, влязоха в спор поради проведения митинг и настояванията в него.

Част от тези претенции на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са "поемане на отговорност и отстраняването на съответните лица от Министерството на земеделието и храните, виновни за рецесията с чумата Странджанско, както и на заместник-министъра Цветан Димитров ".

"Тези хора с некомпетентната си работа от доста години насам, способстваха за положението на бранша сега. Не виждаме никаква политика във връзка с фермерите. Искаме всички да сме равни пред държавата”, разяснява Тодоров.

Той съобщи, че обстановката със сериозните болести по животните се повтаря всяка година и все пак не се взимат никакви превантивни ограничения.

По думите му "секторът е пъхнат в ъгъла и стои най-ниско в йерархията по цели на страната ".

Заместник-председателят на асоциация "Обединени български животновъди” Дарина Шишкова разгласи, че организацията няма да поддържа митинга и, че под прозорците на властта ще излязат представители на единствено четири организации, три от които получават държавни дотации. А организациите в региона на овцевъдството у нас били общо 20.

Камъкът на раздора е противоречивата Наредба 3, отнасяща се за за директните заплащания. Съдът анулира член 23 от нея за обвързаното подкрепяне за овце-майки и кози-майки.

По думите на Деан Тодоров тези промени са дали привилегия на автохтонните животни, каквито животновъдите от организацията на Дарина Шишкова отглеждат, и най-после се получава обстановката, в която "всички фермери взимат пари, само че едните би трябвало да потвърждават с фактури производството си, а другите взимат средствата без нищо ".

Дарина Шишкова отговори:

"Автохтонните породи са бижуто на България. Те постоянно са били локомотива на нашето земеделие. Това са слабопродуктивни животни, обезщетения за което получават стопаните, тъй като продукцията, която създават, е малко като количество. Няма по какъв начин да бъдат потвърдени 70-120 литра мляко. Исканията на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация няма да доведат до нищо положително ", изясни Шишкова.

Още от полемиката вижте във видеото.

Имитиращите артикули ще се продават на обособен щанд

Розопроизводители се подвигнаха на митинг и блокираха пътища

Птичият грип не касае човешкото здраве, успокои проф. Кантарджиев

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР