Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обяви протест заради евтаназията на

...
Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обяви протест заради евтаназията на
Коментари Харесай

Животновъдите идват да търсят сметка от МЗХ, БАБХ отговори: Недостатък ни е да информираме


Националната овцевъдна и козевъдна асоциация разгласи митинг поради евтаназията на животни. Той ще се организира на 18 юли, от 12:00 часа пред постройката на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на бул. "Христо Ботев " в София.

За следващ път асоциацията показва настояванията поради протичащото се в Ямболска област. Припомняме, че там бяха избити хиляди животни поради заплаха от болест с африканска чума. Болестта не се предава на хора, само че е мощно заразна за животни. Заради получени резултати от френска лаборатория - информацията на Actualno.com е, че това е CIRAD.

Поради заболяването, БАБХ дефинира трикилометрова защитна зона към засегнатите обекти и десеткилометрова следена зона към село Воден, в която влизат град Болярово и селата Вълчи извор, Горска поляна, Крайново, Малко Шарково, Ружица, Странджа, Шарково, Ситово, Иглика, Мамарчево. В граничните общини Царево, Малко Търново и Средец от област Бургас, Болярово и Елхово от област Ямбол и Тополовград и Свиленград от област Хасково се не разрешават търговията, напредването и превозът на дребни и едри преживни животни.

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация не оспорва тази информация, само че изрично упорства за в пъти по-високо обезщетение на глава добитък, в сравнение с дава страната. Исканията за компенсации са:
1. 40 лв. на животно поради загубите заради чумата плюс компенсации по пазарни цени за всяко евтанизирано животно.
2. 20 лв. на животно, с които да се компенсират загубите в сектора по време на действието на анулираната от съда Наредба 3 за директните заплащания (бел. ред. - наредбата задължаваше животновъдите на процедура да предават по 70 литра мляко наложително на мандрите, тъй като се промени правилото на доказване потребността от дотация – не на глава животно, а на създадено количество мляко)
Освен това, асоциацията желае оставките на заместник-министъра на земеделието доктор Цветан Димитров, на Георги Праматаров, шеф на дирекция „ Директни заплащания и идентификация на земеделските имоти " и на доктор Златка Възелова, шеф на дирекция "Животновъдство ", поради които тази рецесия, съгласно животновъдите, е реалност.

Позицията на БАБХ
Заради многото работа допуснахме минус, че не сме уведомили задоволително добре за обстановката в Странджанско. Това сподели изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните инж. Дамян Илиев на ексклузивен брифинг по отношение на чумата по дребно преживните животни, съобщи БГНЕС.

Нашата организация е органът, който дава гаранции за здравето на животните, съобщи шефът на БАБХ. В организацията непрестанно си мислели какво би трябвало да вършат и изпуснали нещата в медиите.

Съмнението за положението на животните е извънредно несъстоятелно. Заболяването е ново, акцентира Илиев. Въпросите за какво животните са заболели, а не умират, не са състоятелни, сподели още той.

"В момента имаме птичи грип, патиците не умират, само че мога да го популяризират. В същото време кокошките боледуват и умират. Не постоянно би трябвало да се търси смъртност ", сподели Илиев. "За чумата на първо време почва да се приказва към 1940 година, само че потегля от Африка, движи се в продължение на годините ", разясни той. /actualno.com
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР