Националната мрежа за децата дава отговори на някои от основните

...
Националната мрежа за децата дава отговори на някои от основните
Коментари Харесай

Митовете за отнемане на деца и реалносттта

Националната мрежа за децата дава отговори на някои от главните повдигнати въпроси към плана за Национална тактика на детето 2019-2030, на които политиците и държавните институции не дадоха отговор.

Защо би трябвало да има тактика за детето?

Стратегията за детето е методът, по който страната е задължена да възнамерява какво ще направи за децата и фамилиите в по-дългосрочен интервал. Тя служи за това, без значение кое държавно управление е на власт, държавните институции да следват някакъв дълготраен проект и жителите да могат да търсят отчетност от страна на страната за осъществяване на поетите задължения.

Предвижда ли тактиката да се лишават деца от обществените и да се дават на приемни родители?

Извеждането на деца се прави единствено в краен случай, когато има риск за здравето и живота на детето. Когато се извежда дете, това се прави от обществените служби и то се настанява при близки и родственици. Ако няма такива, тогава се настанява при приемни родители или в други услуги.

Защо не се дават пари на биологичното семейство, а се заплаща на приемни родители?

Децата отиват в приемно семейство, когато няма различен вид за тях. Първо се настаняват при близки и родственици, и чак тогава – при приемни фамилии. В противоположен случай те би трябвало да бъдат изпратени в дом. Работата на приемните фамилии е да обезпечат фамилна среда за деца, чийто живот е в риск в личното им семейство – да вземем за пример родителите им използват опиати или имат съществени психологични разстройства и не са в положение да се грижат за детето си.

Извеждат ли се от обществените служби деца заради беднотия?

Да, има такива случаи, само че на краткотрайно извеждане, а не на лишаване. Именно в тактиката е записано, че това би трябвало да се приключи и би трябвало да се оказва помощ на тези фамилии, в случай че казусът е единствено в неналичието на средства. И сега в доста от обществените услуги се оказва помощ на родители в сложна обстановка – да си намерят работа, да ръководят финансите си, да придобият умения по какъв начин да бъдат по-добри родители.

Защо въобще се лишават деца от родителите им?

Деца се лишават единствено след правосъдно решение за доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, милостиня, трафик и пр.). Социалните служащи и полицията извежда деца единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени.

Предвижда ли новата тактика да се взимат деца за един пестник?

Не! Децата се извеждат от фамилии, в които има систематичен тормоз от родител или различен възрастен, или в случай че са лишени от базисни потребности и са неглижирани. Шамарът обаче не е средство за образование.

Какъв е казусът със обществените служби за деца в България?

Социалните служащи, чиято роля е да оказват помощ на фамилиите, са малцина, незадоволително квалифицирани, нископлатени и работят с непостижим брой случаи едновременно. Затова доста от случаите на деца, които са в заплаха, остават без реакция, има и няколко случая, в които се вземат недобри решения. Стратегията възнамерява да промени това, като поддържа обществените служащи да могат да правят работата си, тъй че да оказват помощ на децата и фамилиите.

Какво прави патронажната грижа?

Патронажната грижа цели да обезпечи грижа и поддръжка за най-малките деца и младите родители. Тя се осъществя от медицински сестри и експерти, които оказват помощ на фамилията след раждането, като ги образоват по какъв начин да повиват, кърмят, грижат за хигиената, имунизациите и прочие

Какво е детско правораздаване?

Децата и през днешния ден са част от системата за правораздаване. Те са част от правосъдни процедури, когато са жертви или очевидци на принуждение или при разлъка на родителите. Сега настоящата правосъдна система не е пригодена за деца. Битите, изнасилени или унизени деца не се третират по щадящ метод. Има случаи на малолетни деца, жертви на тежко полово принуждение, които са разпитвани по 7-8 пъти, в това число в наличието на насилника, и това ги кара да претърпяват контузията още веднъж и още веднъж. Стратегията споделя, че това би трябвало да се промени и децата да бъдат третирани по-щадящо, а служителите на реда, съдиите, прокурорите и пробационните чиновници да бъдат подготвени за работа с деца.

Какво е телефон 116111?

Телефон 116111 е национална телефонна линия, която се поддържа от Държавната организация за протекция на детето, която разпорежда ръководството й след конкурс и сега тя се ръководи от Асоциация " Анимус ", взаимно с ДАЗД. Такива линии със същия номер съществуват във всички страни членки на Европейски Съюз. Това е място, на което деца и възрастни могат да подават сигнали, в случай че са жертви или очевидци на принуждение, тормоз, полово посягане или душевен тормоз и да получат консултация и помощ от подготвени психолози. За 2018 година са се обадили 822 възрастни и 477 деца.

Написването на тактиката е със средства от Норвегия по Норвежкия финансов механизъм.

Националната тактика за детето 2019-2030 е готова от Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) и министерствата на образованието, опазването на здравето, общественото, правосъдното, Министерство на вътрешните работи, външно и прочие и в консултация с редица цивилен организации. ДАЗД не е употребила финансиране от Норвегия за активността си, нито даже извършва планове, финансирани по Норвежкия финансов механизъм, тъй че връзка с Норвегия и тактиката няма. В Закона за протекция на детето е запитано, че тактика за детето би трябвало да има и посредством подготовката й се извършват наредбите в закона.

България ще стане като Норвегия и ще ни лишават децата.

България няма по какъв начин да стане като Норвегия, тъй като и като просвета, нрав, нрави и като административна конструкция и ръководство е доста друга. Все отново за нас като родители е значимо да знаем какво желаеме да създадем в България във връзка с децата и фамилиите, а не в друга страна!

Норвежкият финансов механизъм заплаща, с цел да се вкарват практики за деца и фамилии.

Норвежкият финансов механизъм съществува от 2004 година и поддържа 16 страни част от Европейски Съюз, освен България. Финансирането се насочва към действия в региона на енергетика, околна среда, просвета, развиване на бизнеса, локално развиване, правораздаване и прочие Норвежкият финансов механизъм е аналог на европейското финансиране. Норвегия не е част от Европейски Съюз и за това има личен механизъм и ангажимент да поддържа Европейски Съюз. Аналогична е програмата на Швейцария в България.

НПО-тата вземат пари от Норвегия.

Всяко държавно управление в Европейски Съюз подписва контракт за финансиране (включително и България) с Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Предвидено е финансиране за Неправителствени организации, само че то е доста по-малко, в сравнение с финансирането за министерствата и държавните организации (90% за страната и 10% за НПО). Неправителствените организации са част от всяко едно общество, като главната им цел е да работят с най-нуждаещите се жители и да поддържат развиването на разнообразни политики, с цел да живеем в демократично общество. Неправителствени организации могат да получават финансирани от всички съществуващи финансови механизми, с цел да извършват задачата си. Техните доклади са обществени и са в Търговския указател.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР