Националната комисия на ЮНЕСКО в Босна и Херцеговнина предложи на

...
Националната комисия на ЮНЕСКО в Босна и Херцеговнина предложи на
Коментари Харесай

Предложение: Охридският регион да получи срок от 2 години за изпълнение на препоръките на ЮНЕСКО

Националната комисия на ЮНЕСКО в Босна и Херцеговнина предложи на центъра и съвещателните органи на ЮНЕСКО да дадат на Република Северна Македония и Албания две години в допълнение да действат по рекомендациите, съдържащи се в реактивните задачи на Комитета за международно завещание на Организация на обединените нации, с цел да избегнат слагането на Охридския район в листата на застрашеното Световно културно и естествено благосъстояние, съобщи особено за Българска телеграфна агенция организация МИА.

На съвещанието на Комитета за международно завещание при организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета на 44 сесия в китайския град Фуджоу Националната комисия за ЮНЕСКО на Босна и Херцеговина предложи да се заличат ситуациите в проекторешението за включване на района в листата на застрашени обекти със международна стойност. Босна и Херцеговина обоснова предлагането си с нуждата Македония и Албания да се насърчат в напъните да изпълнят рекомендациите от предходните отчети, да се поддържат, а не да бъдат демотивирани за дейностите, които правят взаимно за справяне с провокациите.

" Охридският район обгръща огромна територия, която изисква огромни старания за отбраната му, а това е комплициран развой. Смятаме, че през миналите две години е маркиран прогрес в осъществяването на рекомендациите, усъвършенствано е и съдействието на двете страни във всички сфери. Би било обезсърчаващо в този миг районът да бъде включен в листата на международно завещание в заплаха, вместо това им е нужна поддръжка ", беше посочено от Нацоналната комисия на Босна и Херцеговина за съдействие с ЮНЕСКО. Предложението за промени беше подкрепено от Русия, Унгария, Саудитска Арабия, Китай и Гватемала. За включване на Охридския район в листата на застрашени международни обекти се оповестиха националните комисии на ЮНЕСКО на Норвегия, Бахрейн, Австралия, които считат, че това ще стимулира в допълнение напъните за използване на интегрирани ограничения и дейности за елиминиране на записаните закани.

Министърката на културата Ирена Стефоска уточни, че през миналите две години Македония е демонстирала поредност и подготвеност да усили напъните за осъществяване на рекомендациите и забележките на ЮНЕСКО. В късото си послание към участниците в срещата тя изиска удължение на периодите, с цел да се даде опция за по-нататъшни дейности и осъществяване на отговорностите във всички сфери за спомагателна отбрана на международното културно и естествено благосъстояние за поколенията. " Македония остава поредна в решимостта да резервира статута на Охридския район посредством обезпечаване на съответна отбрана и трайно развиване.

През миналите две години увеличихме напъните за осъществяване на рекомендациите на Комитета ", сподели тя и уточни някои от осъществените действия като приемане на Плана за ръководство на Охридския район, първата фаза от рехабилитацията на Колекторната система за отбрана на езерото, занемаряване на предходните проекти за жп линия към Албания, процеса на премахване на противозаконните градежи по крайбрежието, оповестяване на Студенчишкото богатство за естествен парк. Експертните органи за естествено завещание и за културно завещание показват в преразгледаните решения, че през миналите години са изпълнени част от рекомендациите, съдържащи се в отчетите на последвалите реактивни задачи, някои са отчасти или незадоволително приложени, до момента в който огромен брой от тях въобще не са адресирани. Преките дейности, осъществени в избрани области, са поздравени, само че са оценени като незадоволителни и са посочени като начало на доста по-дълъг развой на интегрирани и стратегически процедури и ограничения, които занапред би трябвало да се дефинират.

Най-голяма угриженост Комитетът показва във връзка с забележките от Съвместната мониторингова задача от 2020 година, които сочат незадоволителни дейности за прекъсване на бавната, само че поредна ерозия на атрибутите, които дефинират района като Световно културно и естествено завещание. Най-много забележки има във връзка с интервенциите на първо място в старите градски ядра, само че и в покрайнините им, провокирани от несъответстваща консервация, реорганизация и развиване. Голяма паника Световната организация показва във връзка с построяването на многоетажни здания по крайбрежието, слабия архитектурен надзор на новото строителство в градските ядра, както и несъответстващо и прекалено потребление на крайбрежието с несъответстваща туристическа инфраструктура. На сесията в Китай можду другото бяха приветствани дейностите на институциите на Македония и Албания в наскока на започване на процесите за осъществяване на рекомендациите на Комитета, изключително основаването на институционални структури на ръководство, по-късно се поздравява краткотрайната възбрана за издаване на строителни позволения от македонската страна, процеса на разрушение и унищожаване на противозаконни обекти на крайбрежието, както и образуването на Трансграничен комитет за ръководство на района.

Като положителни процеси са поздравени и процесът на оповестяване на Охридското езеро за Паметник на природата, Студията за ревалоризация на района, процесът на оповестяване на Студенчишкото тресавище за Природен парк със забележка за нуждата от тяхното поседователно използване в процесите на развиване в бъдеще, със съответната грижа в ръководството. Изразява се угриженост и във връзка с неодостатъчно одобрените цели в политиките на развиване, опълчени мнения, незадоволително включване на гражданския бранш във взимането на решения и ограничения и всичко това в композиция води до фрагментирана и несъответстваща система на ръководство на международното завещание. Двете страни се предизвикват да разработят обстоен стратегически проект за възобновяване със подобаващ проект за деяние, който би се осъществил поетапно, само че съгласно ясно избрани и одобрени краткосрочни и дълготрайни цели за намаляване на съществуващите закани. Същевременно се упорства проектът да се основава на рекомендациите на мониторинговата задача от 2020 година с всеобхватна трансгранична политическа и институционална рамка за решение на сериозните и многопластови закани и провокации, пред които е изправен Охридският район. Планът с приложените ограничения в това време да бъде импортиран в Центъра за международното завещание до 1 февруари следващата година.

Същевременно от Македония и Албания се желае до 1 февруари 2023 година да внесат в Центъра за международно завещание обновен взаимен отчет за положението на района, в това число отчет за постигнатия прогрес в използването на горепосочените забележки, от които биха произлезли по-нататъшните дейности и вероятно включване на района в листата на застрашено международно завещание. Босна и Херцеговина и Норвегия са задължени да образуват обща група, която да следи процеса на осъществяване на рекомендациите и да осведоми за това Секретариата и Комитета за международното завещание. Охридското езеро получи статут на Световно естествено завещание, предпазено от ЮНЕСКО, през 1979 година Една година по-късно и град Охрид бе прибавен в листата на предпазени културно-исторически полезности, тъй че Охридският район стана едно от единствено 38 смесени естествени и културни региони в света, приети и предпазени от ЮНЕСКО. През 2009 година беше задвижена самодейност за регистриране и на албанската страна на езерото и крайбрежието под шапката на ЮНЕСКО, тъй че 10 години по-късно, през 2019 година районът бе уголемен и от двете страни на езерото, обхващайки обща повърхнина от 94,7 хектара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР