Националната кампания „Мисията е възможна“ за популяризиране на деинституционализацията на

...
Националната кампания „Мисията е възможна“ за популяризиране на деинституционализацията на
Коментари Харесай

230 потребители на социални услуги във Враца ще имат своя база

Националната акция „ Мисията е допустима “ за разпространение на деинституционализацията на грижите за деца стана мотив кметът на Враца Калин Каменов да показа нови два плана за обществени услуги на територията на общината.
„ Децата със характерни потребности би трябвало да бъдат измежду нас – не скрити и изолирани в институции, а да получат поддръжка и любов и ние самите да получим опцията да се променим и да ги опознаем “, сподели Каменов.
На проявата участва и заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова, която дефинира деинституционализацията на грижите за деца като най-успешната промяна в обществената система. В полемиката за изгодите от разкриването на нови обществени услуги за деца и възрастни взеха присъединяване още Искра Иларионова, шеф на Преходно жилище, Марта Димитрова от фондация „ Подарете книга “, Валентин Вичев, някогашен консуматор на обществена услуга и Хрисим Чучков, ръководител на съдружие „ Вестители - 2007 “, което поддържа деца и младежи в неравностойно състояние.
Новите обществени услуги в община Враца ще се реализират по два плана. Първият е на стойност 815 049 лева и включва създаване на Център за настаняване от фамилен вид (капацитет 12 места); реорганизация, обзавеждане и съоръжение на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст (капацитет 8 места), както и реорганизация, обзавеждане и съоръжение на Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст (капацитет 6 места).
По втория план на стойност 751 499 лева ще бъдат осъществени реорганизация, обзавеждане и съоръжение на Център за социална поддръжка (100 места + 4 места за незабавно настаняване) и на Дневен център за поддръжка на деца с тежки множествени увреждания (30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги). Общата стойност на плановете е 1,5 млн. лева, като в петте нови обществени услуги ще бъдат обхванати 230 потребителя.
След края на полемиката надарени деца зарадваха присъстващите в препълнената Градска концертна зала със своите осъществявания. Участие в концерта взеха пианистката Елица Стефанова, Катин Борисов (акордеон), национална ария извърши Екатерина Антонова, Николай Паунов, Теодосий Николов и Христина Пачалова. Те получиха грамоти и дарове от кмета Калин Каменов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР