Националната художествена галерия получи дарение от 1.84 млн. лв. -

...
Националната художествена галерия получи дарение от 1.84 млн. лв. -
Коментари Харесай

Българка от Австралия завеща 1.84 млн. лв. на Националната художествена галерия

Националната художествена изложба получи подаяние от 1.84 млн. лева - като част от наследството на родолюбива българка от Австралия, заяви Министерството на външните работи.

Родената в България Маргарита Занеф е умряла през 2016 година По силата на оставеното от нея наследство, след гибелта й нейното имущество е продадено, като половината от получената сума се подарява на Националната изложба в София, а останалата половина - на намиращата се в Сидни Художествена изложба на Нов Южен Уелс.

Маргарита Занеф е емигрирала в Австралия през 60-те години на XX век дружно със брачна половинка и сина си.

По думите на юрист Уоруик Дън от адвокатската фирма " Biddulph & Salenger ", която е изготвила наследството и е направила разпоредителните дейности с наследството, Занеф е била огромна почитателка на изкуството и съзнавала смисъла му за обществото.

Дарението й за българската изложба е патриотичен жест към родната й страна, а с останалата половина тя е изразила своята благодарност към страната, която я е приела и в която е прекарала огромна част от живота си.

Сумата от дарението от 1.84 млн. лева (1,44 млн. австралийски долара)е била преведена преди дни по сметката на Националната художествена изложба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР