Националната електрическа компания ще трябва да плати на Уорли Парсънс

...
Националната електрическа компания ще трябва да плати на Уорли Парсънс
Коментари Харесай

Осъдиха България за десетки милиони евро заради „Белене”

Националната електрическа компания ще би трябвало да заплати на „ Уорли Парсънс нюклиър сървисис ” още 32 млн. евро и лихви поради прекратяването на плана за АЕЦ „ Белне ” от октомври 2013 година, гласи решение на арбитражния арбитражен съд.
След решение на Народно събрание за прекъсване на градежа на Втора атомна, през януари 2013 година (по време на кабинета „ Борисов 1”) е имало съглашение сред НЕК и консултанта за понижаване на месечното заплащане, само че по него не е имало заплащания. Не е имало и опит за договаряния за дефинитивно преустановяване на контракта до решението на НЕК от октомври същата година да прекрати едностранно връзките с „ Уорли Парсънс”. Със 17 месеца забавяне НЕК скапе контракта с „ Уорли Парсънс”, написа още " Капитал ".

Последвалият арбитраж е отхвърлил всички защитни тези на НЕК – въпреки държавната компания да е дала 2,4 млн. евро за юристи, двойно повече от другата страна в разногласието. Седмичникът отбелязва, че държанието на Националната електрическа компания е довело до пъти по-голям разход, в сравнение с е предвиждало неспазеното съглашение.

До момента „ Белене” е коствал на България над 2 милиарда евро, а довършването ще излезе най-малко 10. След решението за топене на плана ще се наемат нови архитект-инженер, консултанти и други компании, които при ново крушение може да заведат каузи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР