Националната електрическа компания отмени търг за продажба на електроенергия за

...
Националната електрическа компания отмени търг за продажба на електроенергия за
Коментари Харесай

Националната електрическа компания отмени спорен търг за ток за 50 млн. лева

Националната електрическа компания анулира търг за продажба на електрическа енергия за 50 млн. лева, подложен на критика поради мощно ограничаващи условия, които не свеждат евентуалните купувачи до един, основават проблем за останалите участници на свободния пазар на ток, а водят до пропуснати изгоди за компанията, заяви " Капитал ". Той трябваше да се състои на 19 юни, само че против него се оповестиха Асоциацията на работодателските организации, която сплотява КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. Критики към държавната компания показаха и доста търговци на електрическа енергия.

Отмененият търг е сменен от две нови процедури. Чрез тях се продава същото количество електрическа енергия от ВЕИ, само че към този момент има опция тя да бъде купена от 8 разнообразни търговеца.

Търгът обаче още веднъж е на платформата за двустранни контракти, а не на сегмента " Ден напред ", който е приет от Европейска комисия и българското законодателство за установяване на референтна пазарна цена. Освен това НЕК, която има над 1.2 милиарда лева непокрита загуба, отново пропуща опцията да реализира по-големи облаги, като предложи гъвкави предложения, които да покриват моментите с най-голямо търсене и надлежно най-високи цени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР