Националната електрическа компания (НЕК) злоупотребява с господстващото си положение при

...
Националната електрическа компания (НЕК) злоупотребява с господстващото си положение при
Коментари Харесай

НЕК злоупотребява на пазара на зелена енергия, установи КЗК

Националната електрическа компания (НЕК) злоупотребява с господстващото си състояние при балансирането на производителите на на електрическа сила от възобновими източници (ВЕИ). Това сочи решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 30 юли.

Проучването на институцията е посочило, че НЕК едностранно и без съображение трансформира почасовите планирани графици, подавани от ВЕИ производителите. Това е довело до голословни, спомагателни разноски за небаланс на фирмите.

Освен това комисията е открила, че признатата от НЕК методика за за разпределение на отговорности за небаланси, разрешава на компанията да калкулира на ВЕИ производителите разноски, каквито Енергийният систематичен регулатор не е отчел и начислил. Така енергийната компания постанова на производителите голословни финансови тежести.

От Комисия за защита на конкуренцията показват, че НЕК има 30 дни да показа възражения по тези изказвания, а страните ще могат дd бъдат изслушани в намерено съвещание в антимонополната комисия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР