Националната електрическа компания (НЕК) ще трябва да плати на Енергийния

...
Националната електрическа компания (НЕК) ще трябва да плати на Енергийния
Коментари Харесай

Законопроект: НЕК ще трябва да плати милиони компенсация заради ВЕИ

Националната електрическа компания (НЕК) ще би трябвало да заплати на Енергийния систематичен оператор (ЕСО) малко над 1,146 млн. лв. отплата поради съществуването на така наречен " зелена съставния елемент " в компонентата " обвързване към обществото ", която е част от образуването за цената на тока в България . Сумата, обаче, не обгръща цялата отплата. Това излиза наяве от препоръчани за публично разискване промени в Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ).

Причината за задължението е решение на Европейска комисия, че подпомагането на производството на зелена сила посредством специфична съставния елемент при образуването на цената съставлява държавна помощ, която пречи на свободната конкуренция на общия европейски пазар. Затова се постанова да бъде начислена отплата и за интервала 1 юли, 2011 година – 30 април, 2016 година компенсацията е 1,146 млн. лв.. За интервала по-късно – до влизане в действие на измененията в ЗЕВИ, КЕВР в допълнение ще пресметна дължимата отплата. Парите, които ще получи ЕСО, ще бъдат изхарчени за построяването на междусистемния електроповод от 400 kV " Марица изток – Nea Santa ".

Биогорива

С измененията в закона се дефинира название за биогорива от ново потомство – такива, които са създадени от плява, водорасли, гроздови джибри, скотски тор, наслойка от боклуци. Освен това, 0,05% от потреблението на сила за всички типове превоз в България би трябвало да идва от такива горива, като задачата следва да бъде изпълнена до 2020 година . Затова, от 1 септември, 2018 година , наложително производителите и доставчиците на течни горива в превоза ще би трябвало да оферират горива за дизелови мотори, в които наличието на биодизел да е най-малко 6% от стандартни биогорива (произведени от хранителни и фуражни култури, да вземем за пример захарна тръстика), а от тези 6% най-малко 1% да са биогорива от ново потомство. Предвидено е и условие да се наблюдават суровините за произвеждане на биогорива, с цел да няма съзнателно модифициране или превръщането им в боклук.

Интересен факт по отношение на следенето е, че е препоръчана смяна в Наредбата за класификацията на отпадъците, съгласно която към този момент няма да има потребност при подредба на даден боклук причинителят му да показва документ, съдържащ информация от периодически издания и литература, от комерсиалната мрежа или от други източници на профилирана информация за състава и свойствата на отпадъка. Възниква въпросът дали отпадането на това условие няма да попречи в следенето на състава на суровините за биогорива.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР