Националната електрическа компания (НЕК) се оплака, че губи над 1

...
Националната електрическа компания (НЕК) се оплака, че губи над 1
Коментари Харесай

НЕК се оплака, че КЕВР я ощетява с над милиард лева

" Националната електрическа компания " (НЕК) се оплака, че губи над 1 милиарда лева поради ценовите решения на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Изпълнителният шеф на държавното сдружение Петър Илиев изпрати писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ръководителя на регулатора Иван Иванов.

В документа се отбелязва, че към края на май 2019 година оборотният капитал на НЕК е на минус с близо 1.054 милиарда лева Дружеството продължава да не е обезщетено за направени от него разноски за закупена електрическа енергия за над 1 милиарда лева за контролирания пазар на бита и дребния бизнес единствено за интервала 2013-2015 година и нещата с последното ценово решение на КЕВР се задълбочават.

Илиев атакува непосредствено КЕВР за положението на НЕК, както и политиката на регулатора по отношение на двете така наречен американски въглищни централи Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", акцентирайки, че техните цени надвишават избраните като пазарни от комисията и естеството на тяхната мощ се тълкувало друго от регулатора, съгласно това по какъв начин пасва на вземаните от него решения. Ценовите решения на КЕВР поддържат слаб растежа на цените, само че въздействат извънредно зле на финансовото положение на НЕК, оплака се най-накрая и държавната компания, откакто това вършат от години частните сдружения от сектора, работещи на контролирания пазар за ток.

Запитан от Mediapool какъв брой тъкмо са вредите на НЕК поради ценовите решения на енергийния регулатор в последните години, Илиев не пожела да разяснява. Той уточни, че въздействието от протичащото се на контролирания и на свободния пазар за електрическа енергия е друго и динамично. По думите му задачата на разбора е да се обърне внимание на виновните институции, че това състояние не може да продължава до безспир и най-накрая би трябвало да се вземат поради плановете на държавната компания за цените.

В разбора са наранени разнообразни аспекти от активността на НЕК за разнообразни интервали от време – както минали, по този начин и с прогнози, за отражението на решенията на КЕВР доникъде на 2020 година, когато изтича почналият на 1 юли ценови регулаторен интервал.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР