Националната електрическа компания (НЕК) не е сигурна в реализацията на

...
Националната електрическа компания (НЕК) не е сигурна в реализацията на
Коментари Харесай

НЕК е несигурна в реализацията на АЕЦ Белене

" Националната електрическа компания " (НЕК) не е сигурна в реализацията на плана АЕЦ " Белене ", а инспекторът ѝ " Ейч Ел Би България " (HLB Bulgaria) счита, че няма надеждни доказателства, че направените от държавното сдружение инвестиции в градежа могат да бъдат възобновени. Това е маркирано в отчета за активността на НЕК и финансовия ѝ доклад за цялата 2019 година, предхождащ данните за първото тримесечие на сегашната година, които регистрират облага от 13.7 млн. лева на фона на миналогодишната чиста загуба от 1.26 млн. лева

Макар това да наподобява възстановяване, истината е, че НЕК влачи насъбрана загуба от 1.288 милиарда лева от предишни години.

В отчета за 2019 година се отбелязва, че НЕК продължава да изпитва съществени финансови проблеми, поради регулаторните политики, само че и поради голямото дългово задължение, което компанията не съумява да покрива в точния момент, натрупа просрочени лихви и не може да се измъкне от финансовата яма.

Тя е за над 4 милиарда лева при капитал на компанията от 1.063 милиарда лева. Става ясно, че главната тежест са задълженията към компанията майка " Български енергиен холдинг " (БЕХ) за над 2 милиарда лева, измежду които е и заемът за погасяване на борча към двете американски централи за купения от тях ток. Само този заем към БЕХ е за 1.254 милиарда лева, а просрочените отговорности по лихви са 207.542 млн. лева

НЕК има да връща и 1.177 милиарда лева по предоставения ѝ от бюджета безлихвен заем за споразумяване на дълга към съветската " Атомстройекспорт " за създаденото съоръжение за АЕЦ " Белене ". Той е изискуем вкупом в края на 2023 година и никой в НЕК няма концепция от кое място ще се обезпечат парите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР