Националната електрическа компания (НЕК) има достатъчно възможности да съхранява доставеното

...
Националната електрическа компания (НЕК) има достатъчно възможности да съхранява доставеното
Коментари Харесай

НЕК е способен да съхранява оборудването на АЕЦ Белене

Националната електрическа компания (НЕК) има задоволително благоприятни условия да съхранява доставеното съоръжение за АЕЦ " Белене ". Това заяви ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Лъчезар Костов пред БНР, базирайки се на инспекция на АЯР.

По думите на Костов, специалистите от нуклеарния регулатор са създали и някои рекомендации към НЕК. Те са за възстановяване на организационната конструкция и на процедурите, с които се ръководи процесът.

НЕК може да извърши нужните дейности и има нужния финансов и човешки запас. Оборудването се съхранява на площадката в " Белене ". Стриктно се извършват рекомендациите, дадени от производителя на нуклеарните уреди, изясни Костов.

Въпреки, че оценката за техническия план на АЕЦ " Белене " е приключена, би трябвало да бъде изработен разбор на сходството с новите условия за нуклеарна сигурност, добави Лъчезар Костов.

Проектът " Белене " мина стрес проби. Проектът се одобряваше след повредата във " Фукушима ". Той е един от дребното, на мен не ми е прочут различен нов план да е минал стрес проби по това време, разясни ръководителят на АЯР.

Екип на Международната организация по атомна сила ревизира резултатите от стрес тестванията и на практика те бяха утвърдени. Не чакаме някакви проблеми при този относителен разбор, само че въпреки всичко той би трябвало да бъде изработен, добави Лъчезар Костов.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР