Националната електрическа компания /НЕК/ и руската Атомстройекспорт са подписали 5-годишен

...
Националната електрическа компания /НЕК/ и руската Атомстройекспорт са подписали 5-годишен
Коментари Харесай

НЕК и ”Атомстройекспорт” с 5-годишен договор за съхранение на доставеното оборудване за АЕЦ ”Белене”


Националната електрическа компания /НЕК/ и съветската " Атомстройекспорт " са подписали 5-годишен контракт за предпазване на доставеното съоръжение за АЕЦ " Белене ". Това заяви по стратегия " Хоризонт " на БНР изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев. Оборудването сега се намира на площадката в Белене и съхранението и опазването му се прави от държавната електрокомпания.

" Преди към повече от три месеца ние обявихме процедура. Вече процедурата завърши. Сега след 14-дневен период договорът ще влезе в действие. Цялата активност по консервацията и преконсервацията ще се извършва от наши чиновници, само че ще бъдат под надзора на заводите-производители, представители на " Атомстройекспорт ". Договорът е подписан за пет години с възможна алтернатива да продължаваме още взависимост от това, което ни е нужно, само че се надяваме, че дотогава към този момент ще имаме определен стратегически вложител и към този момент ще прехвърлим всички контракти на него ", съобщи по националното радио Петър Илиев.

НЕК и АЕЦ " Козлодуй " са сключили и контракт за продажбата на ротора от предходното съоръжение, планувано за централата в Белене. Роторът е благосъстоятелност на НЕК и от много време двете сдружения водят диалози за опцията да бъде продаден и употребен в работещата ни централа. От АЕЦ " Козлодуй " обясниха за " Хоризонт ", че роторът ще бъде употребен на 5-и блок на централата, с цел да бъде увеличена мощността му до 104 %.

" Роторът е на територията на АЕЦ " Козлодуй ". Оглеждахме го и считахме, че е най-хубавото, вместо да се поръчва нов ротор, ще бъде по-изгодно, както за тях, по този начин и за нас. Вече остават формалностите по заплащането или прихващането на задължението на НЕК към АЕЦ " Козлодуй " за създадена електрическа сила ", изясни изпълнителният шеф на НЕК.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР