Националната електрическа компания и руската Атомстройекспорт са подписали договор за

...
Националната електрическа компания и руската Атомстройекспорт са подписали договор за
Коментари Харесай

НЕК и Атомстройекспорт са подписали договор за съхранение на оборудването за Белене

Националната електрическа компания и съветската " Атомстройекспорт " са подписали контракт за предпазване на доставеното съоръжение за АЕЦ " Белене ", заяви БНР. Информацията удостовери по стратегия " Хоризонт " на радиото изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев:

" Преди към повече от три месеца ние обявихме процедура. Вече процедурата завърши. Сега след 14-дневен период договорът ще влезе в действие. Цялата активност по консервацията и преконсервацията ще се извършва от наши чиновници, само че ще бъде под надзора на заводите-производители, представители на " Атомстройекспорт ". Договорът е подписан за пет години с възможна алтернатива за продължение още според от това, което ни е нужно, само че се надяваме, че дотогава към този момент ще имаме определен стратегически вложител и към този момент ще прехвърлим всички контракти на него ".

НЕК и АЕЦ " Козлодуй " са сключили контракт за продажбата на ротора от предходното съоръжение, планувано за централата в Белене. Роторът бе благосъстоятелност на НЕК и от много време двете сдружения водеха диалози за опцията да бъде продаден и употребен в работещата ни централа.

От АЕЦ " Козлодуй " обясниха, че роторът ще бъде употребен на 5-и блок на централата, с цел да бъде увеличена мощността му до 104 %, съобщи БНР.

Както изясни изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев: " Роторът е на територията на АЕЦ " Козлодуй ". Оглеждахме го и считахме, че е най-хубавото, вместо да се поръчва нов ротор, ще бъде по-изгодно, както за тях, по този начин и за нас. Вече остават формалностите по заплащането или прихващането на задължението на НЕК към АЕЦ " Козлодуй " за създадена електрическа сила ".

Редактор: Ива Иванова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР