Националната електрическа компания и руската "Атомстройекспорт" са подписали договор за

...
Националната електрическа компания и руската "Атомстройекспорт" са подписали договор за
Коментари Харесай

НЕК и Атомстройекспорт са подписали договор за съхранение на оборудването за Белене

Националната електрическа компания и съветската "Атомстройекспорт " са подписали контракт за предпазване на доставеното съоръжение за АЕЦ "Белене ". Това заяви изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев пред БНР.

"Преди към повече от три месеца ние обявихме процедура. Вече процедурата завърши. Сега след 14-дневен период договорът ще влезе в действие. Цялата активност по консервацията и преконсервацията ще се извършва от наши чиновници, само че ще бъдат под надзора на заводите-производители, представители на "Атомстройекспорт ". Договорът е подписан за пет години с възможна алтернатива да продължаваме още според от това, което ни е нужно, само че се надяваме, че дотогава към този момент ще имаме определен стратегически вложител и към този момент ще прехвърлим всички контракти на него ", разяснява Илиев.

Той акцентира, че НЕК и АЕЦ "Козлодуй " са сключили контракт за продажбата на ротора от предходното съоръжение, планувано за централата в Белене. Роторът бе благосъстоятелност на НЕК и от много време двете сдружения водеха диалози за опцията да бъде продаден и употребен в работещата ни централа. Роторът ще бъде употребен на 5-и блок на централата, с цел да бъде увеличена мощността му до 104 %.

През октомври енергийният министър Теменужка Петкова разгласи, че до края на тази година България възнамерява да разгласи нова процедура за строителството на АЕЦ „ Белене “. През май пък съветският президент Владимир Путин сподели, че Русия е подготвена да се върне към плана за строителството на АЕЦ „ Белене “ на пазарен принцип, в случай че София вземе решение за построяването на атомната централа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР