Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) преминава в момента

...
Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) преминава в момента
Коментари Харесай

"Рицарите срещу кралицата", или развали ли се магията на румънската борба с корупцията

Националната дирекция за битка с корупцията (DNA) минава сега през най-трудния си интервал от 2005 година насам. Тогава стартира превръщането на институцията от една беззъба по отношение на белите якички от висшата политика прокуратура в едно същинско антикорупционно оръжие. На процедура, в продължение на 12 години стените на тази същинска цитадела бяха обсаждани извън от кохорти от упрекнати политици или безскрупулни наемници, които се надяваха да съборят зидовете й и да вземат прокурорите за заложници. За благополучие, стените удържаха за смут на враговете.

От тези 12 години един значителен период от време крепостта DNA беше ръководена от Лаура Кодруца Кьовеши. Но годините на мощен, пряк и непрекъснат напън оставиха дълбоки следи. Нямаше и по какъв начин да бъде другояче. Кьовеши беше наранена по явен метод. Колкото и неприятно е да установим това, годините на физическо и психическо амортизиране оставиха своя отпечатък върху шефката на DNA.

Лаура Кьовеши стартира да страда от синдрома на обсадената цитадела. Ръководителката на DNA стартира да вижда рискове на всички места, да прави неточности постоянно и в случай че параноята й не бъде държана под надзор, рискува да унищожи всичко, което беше построено в региона на антикорупционната битка. Паралелно, в публичното мнение, което поддържа правораздаването, стартира процесът на повреждане на магията на DNA. По-малко светлото лице на нещата стартира да се демонстрира все по-ясно.

Това е най-тежката рецесия, през която минава DNA, тъй като вътре в крепостта Рицарите започнаха да се борят против Кралицата. Спорен запис с Лаура Кьовеши, изминал в пресата, взриви DNA от вътрешната страна. Няма да се спирам на наличието на записа, въпреки че има неща, които може да бъдат разисквани. Това към този момент беше направено на доста места и съм уверен, че към този момент сте си основали мнение. Също толкоз значимо ми се коства да проучваме държанието на госпожа Кьовеши. " Имаме изменник сред нас! ", извика тя. И сходно на един Ирод, който мазета всички младенци до 2 години, с цел да убие Исус Христос, тъй като се боеше, че ще го смъкна от власт, Кьовеши стартира да " избива " прокурорите. Извика подчинените си да ги изтезава с детектора на лъжата, с цел да разбере кой я е предал.

Зависимост от играта

Мнозина отхвърлиха. И с право. Тестът с полиграф би ги трансформирал в хипотетични нарушители, би уязвил престижа им, с който проверяват корумпираните. Отказаха и тъй като пробата с полиграф не е доказателство в съда, също така не им е доста ясно за какво са третирани като нарушители.

Три от фигурите, които имат тежест в DNA, застанаха против Кьовеши. Прокурорите Дору Цулуш, Михаела Морару Йорга и Думитру Марин от Втори отдел, с най-хубавите резултати в DNA, сезираха Висшия съвет на магистратурата по отношение на метода, по който протича следствието, поръчано от Кьовеши. Тъй като прокурорите Цулуш и Йорга са считани за хора на Даниел Морар, предходния началник на DNA, с който Кьовеши има по-стар спор, тя реагира по не изключително проникновен метод: изиска от Висшия съвет на магистратурата отстраняването им от служба. Отново игра на власт. Освен това, Кьовеши изпрати на прокурорите от DNA един имейл, в който, без да има никакво доказателство против тях, ги дефинира като " нарушители ", " клеветници " и " страхливци ".

Нещата се утежниха, някои прокурори, подразнени от метода, по който са третирани от Кьовеши, желаеха да си тръгнат от DNA, процесът на намаляване на DNA се форсира. Защо? Защото Лаура Кьовеши демонстрира една от класическите патологии на властта. Защото не е единствено физическото и психическо амортизиране. Има още и взаимозависимост от " играта ", замайване от властта, по-точно възприятието за всемогъщество.

Разбрахме това от записите с шефката на DNA, които се появиха в пресата. Разбрахме, че Кьовеши е почнала да възприема делата като средства за игра на шах с политиците или значимите държавни институции.

Край на битката с корупцията?

" Конституционният съд даде неподходящо решение, да арестуваме един министър. Ако се постараем, може даже и премиера, тъй като знам сигурно, че е подписал еди какви си контракти за реставрация на парцели. Да създадем всичко, с цел да демонстрираме на обществеността и на тези, които излязоха на улицата след разпореждане 13, че устояваме. С всевъзможни средства ".

Горе-долу по този начин мисли госпожа Кьовеши. За нея антикорупцията към този момент не е деперсонализиран, неутрален въпрос, а война, в която съперниците са известни.

Проблемът е, че тези неща могат да срутен една институция, която постигаше положителни резултати във времето. И с помощта на Лаура Кьовеши. Следователно, това е неприемливо. Не знам по какъв начин ще бъде спрян този саморазрушителен развой. Опасявам се, че напускането на госпожа Кьовеши няма да реши казуса.

Социалдемократическата партия предлага заместител и това може да значи завършек на битката против корупцията. Същевременно, не можем да се залъгваме, не можем да се вършим, че DNA е безпогрешна институция. Защото резултатът ще бъде същият. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР