Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва 170-годишнината от

...
Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва 170-годишнината от
Коментари Харесай

Ето как Националната библиотека ще отбележи 170-годишнината на Вазов!

Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ отбелязва 170-годишнината от рождението на националния стихотворец Иван Вазов с поредност от събития.

На 7 юли от 11:00 ч., Централно предверие следва:

„ Певец на две столетия “ – галерия с подбрани издания на Вазови произведения и истински документи от фондовете на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “

Централно място в експозицията заема първото изцяло издание на „ Под игото “ от 1894 година Националната библиотека показва първите издания и преводите на романа „ Под игото “ на над 20 езика, измежду които британски, френски, немски, съветски, испански, само че и по-редки и екзотични езици като хинди, фински и арабски.

Голяма част от преводите на “Под игото” са на славянски езици – полски, украински, сърбохърватски. Вазов е превеждан и на езика на Алфред Нобел – шведски, а също на гръцки и румънски.

Специално внимание в експозицията е отделено на книгите с подпис „ Песни за Македония: 1913 – 1916 година “ и том 1 на „ Пълно заседание съчиненията “ от 1911 година Приживе Вазов работи с известни български издатели, които го поддържат безусловно: Тодор Ф. Чипев, Драган В. Манчов, Христо Г. Данов, Александър Паскалев, братя Прошекови.

Конкурс "Обичам България, както я обичаше Вазов " афишира община Берковица

В експозицията ще видите и творбите на Иван Вазов за деца.

„ Българийо, аз всичко тебе дадох… “ – юбилейна галерия, представяща житейската и креативна биография на Вазов, предоставена от Националния книжовен музей

Специално място в юбилейната експозиция на Националния книжовен музей (НЛМ) е отдадено на фамилията – майката на поета, Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и доктор Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като бежанец в Румъния, престоят му в Свищов, Русе, Берковица и годините, в които Вазов твори в Пловдив, изгнаничеството му в Одеса и появяването на първия български разказ „ Под игото “.

НЛМ показва скъпи експонати, доказателство за безпределната любов и благодарност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, подарък от Юбилейния комитет, ордена „ Св. Св. Кирил и Методий “, Царския декрет, с който Вазов е разгласен за Народен стихотворец, приветствени адреси. В експозицията са включени още фотоси, ръкописи, преписка, мемоари от родственици и съвременници.

Националният книжовен музей приготвя и юбилеен вестник във връзка 170 години от рождението на Народния стихотворец.

Проектите са осъществени с финансовата поддръжка на Министерството на културата

Изложбите може да бъде прегледани в НБКМ до 7 август 2020 година

9 юли 2020 година от 20 часа, пред постройката на Националната библиотека:

„ Вазов – живот посредством творчество “, видео мапинг шоу

„ Зад кулисите на „ Под игото “, галерия с илюстрации от първото издание на „ Под игото “ 1894 година

Изпълнения на Дамския хор „ Морфова-Прокопова “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР