Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий чества 141 години

...
Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий чества 141 години
Коментари Харесай

Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий стана на 141 години

Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " празнува 141 години от основаването си. Празникът беше маркиран с откриването на галерия, отдадена на Софроний Врачански. Ремонтиран покрив и хрумвания за разширението на постройката са част от решените проблеми през миналата година. Библиотеката е нараснала доста и своите читатели.

София

Изложбата, отдадена на Софроний Врачански и през днешния ден е образец за устрема на Националналната библиотека да предава знанието. Първият дубликат на " История славянобългарска ", " Неделникът " и Софрониевото житие са извадени от хранилищата, с цел да бъдат показани пред читателите. Те са с 3000 повече през тази година.
Доц. Красимира Александрова -директор на Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ": Услугите са изменени, изискванията за работа, опциите, които ние предлагаме за престояване в библиотеката, осведомителните запаси. Неслучайно споделям, че ние към този момент имаме два входа - обичайният централен вход на Библиотеката и виртуалният, през който нашите консуматори от всяка точка на света, могат да употребяват информацията, с която ние разполагаме.
Ново предложение за решение на старите проблеми идва от Обществения съвет на Националната библиотека. Идеята е след ремонта на покрива част от градината да се трансформира в читалня. Така ще бъдат освободени пространства за съхранението на вековните книги.
Красимир Недев, член на Обществения съвет: Възможността за предпазване на всички книжни единици на практика отсъства, което единствено по себе си е проблем за тяхното предпазване. Дължим на нашите прародители да съхраним това познание. За да можем да го създадем, една от опциите е Националната библиотека да бъде разширена.
Конкурс и публично разискване на плановете ще покажат вярното решение. А по-късно ще бъде проведена дарителска акция за построяването на новата читалня.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР