Националната банка на Швейцария обяви в началото на седмицата, че

...
Националната банка на Швейцария обяви в началото на седмицата, че
Коментари Харесай

50 млрд. долара е спечелила Швейцарската централна банка

Националната банка на Швейцария разгласи при започване на седмицата, че е отчела годишна облага в размер на 48.9 милиарда шв. франка (50.2 милиарда щ. долара) за 2019-а. Впечатляващото достижение се дължи на мощния растеж на приходите от вложения в акции на задгранични компании, сред които "Епъл " и "Амазон ", и от насъбраните запаси от над 1000 тона злато. Финансовият резултат подрежда швейцарската централна банка измежду най-успешните вложители на 2019-а.

В формалното си известие на 2 март институцията показва, че облагата й от позиции в задгранични валути е 40.3 милиарда франка, от златните инвестиции - 6.9 милиарда франка, а от притежаваната национална парична единица - надалеч по-скромните 2.1 милиарда франка. Най-голям дял от облагата идва от вложения в задгранични акции, най-вече на американски компании. Подадените данни в щатската Комисия за скъпи бумаги и фондови тържища демонстрират, че към края на декември 2019-а в портфейла на швейцарската централна банка е имало акции на "Епъл " за 4.2 милиарда щ. $, на "Майкрософт " - за 3.6 милиарда $, на "Амазон " - за 2.4 милиарда $, и на "Фейсбук " - за 1.6 милиарда $. Централните банкери на Швейцария са спечелили общо 33 милиарда франка от растежа на световните борсови показатели през 2019-а.

Швейцарските парични стратези са акумулирали големи количества активи в задгранична валута в хода на борбите им за преодоляване на скоростното повишаване на националната парична единица. Нервните световни пазари и трупащите се политически опасности на планетата потвърдиха за следващ път репутацията на франка на избавително леговище за супер богатите и за бягащите от риска субекти, което подложи валутата на забележителен прогресивен напън.

Националната банка на Швейцария обаче не разполага с изключително пространство за маневри. От пет години тя поддържа политика на негативни лихвени проценти, а базовата й рента от минус 0.75% е най-ниската в света.

Въпреки че миналогодишната облага на институцията е резултат от паричната й политика, а не от целенасочена тактика за преследване на висок финансов резултат, впечатляващият му размер усили политическия напън от страна на Берн към банкерите да споделят плодовете на триумфа си. Федералното държавно управление и управите на кантоните ще получат 4 милиарда франка от банковата облага - двойно повече в сравнение с нормалното количество от предходни години, което е част от особено съглашение за 2019-а и 2020-а.

Засега швейцарските парични стратези се опълчват сполучливо на натиска за систематизиране на по-голяма порция от банковата облага, произлизаща от вложенията й. Основният претекст е, че първостепенната им задача е да извършват дейно паричните си отговорности и че огромните доходи през дадена година доста елементарно могат да се трансфорат в основни загуби при други условия в друга година. Което значи, че банката би трябвало да има задоволително мощен баланс, за преодоляване на тези съмнения.

Основното терзание на Националната банка на Швейцария е, че всяко повишаване на франка, което може да се окаже прекомерно в отсъствието на надзор, ще нанесе съществени провали на националното стопанство и най-много на подвластните от износа локални промишлени браншове.

Политиката на централната банка обаче е подложена и на съществени рецензии, най-много поради негативните лихвени проценти, които свиват облагите на швейцарските кредитори и понижават конкурентния им капацитет по отношение на противниците от Европа и Съединени американски щати. Швейцарските пенсионни фондове също имат съществени проблеми. Резултатът от тях е, че една от най-добре финансираните пенсионни системи в развития свят е напът да се трансформира в една от най-слабите поради символичната рентабилност на държавните облигации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР